Lierde

26 PRODUCENTEN UIT DE REGIO ZETTEN HUN DEUREN OPEN

Ontdek streekproducten tijdens Toer Lekker Oost-Vlaams

De Economische Raad voor Oost-Vlaanderen organiseert nu zondag voor de tweede keer Toer Lekker Oost-Vlaams. Tijdens dit evenement zetten 26 producenten van streek- en hoeveproducten hun deuren open voor het publiek. Wij maakten een selectie van vier bijzondere bedrijven in de Vlaamse Ardennen die bezoekers zondag een blik achter de schermen gunnen.

Jenever proeven bij Stokerij Mertens

Jan Mertens in zijn stokerij. - Foto Ronny De Coster
Jan Mertens in zijn stokerij. - Foto Ronny De Coster

Familiebedrijf Jenever Mertens in Zottegem maakt al meer dan 30 jaar jenever en likeuren.

Dat een jenever van de familie Mertens een echt streekproduct is, blijkt uit het beschermde O'de Flander-label dat hun producten kenmerkt. Onder dat label worden enkel jenevers ondergebracht die op Oost-Vlaams grondgebied gemaakt worden.

Productieproces

Ervaring genoeg dus om honderduit te vertellen over hoe een jenever wordt gemaakt. Wie het bedrijf zondag bezoekt, krijgt een blik achter de schermen tijdens het productieproces. Vanaf 10 uur is het publiek welkom voor een rondleiding. Wie het distilleerproces in volle actie wil meemaken, komt best tussen 14 en 17 uur langs. Dan draait de jeneverproductie op volle toeren. Uiteraard krijgt elke bezoeker een gratis proevertje.

Stokerij Mertens vind je in de Steenweg op Aalst 84 in Zottegem. (LDO)

Op grootmoeders wijze bij Bakkerij Pede

Bakkersvrouw Cassy Verthé van bakkerij Pede. - Foto Ronny De Coster
Bakkersvrouw Cassy Verthé van bakkerij Pede. - Foto Ronny De Coster

Elke dag maakt bakker Gert Pede uit Rozebeke zijn broden, taarten en gebak op ambachtelijke wijze. Zo haalt hij de melk bij de lokale boer die bij het melken zo weinig mogelijk machines gebruikt.

Voor het bakken van zijn mattentaarten volgt hij nog steeds het recept van zijn grootmoeder. Wie nog eens wil meemaken hoe het eraan toegaat in een ambachtelijke bakkerij, kan tijdens de Toer Lekker Oost-Vlaams een rondleiding volgen in Bakkerij Pede.

Rondleiding

"Om het half uur is er een rondleiding in de bakkerij. Daarna is iedereen welkom om nog even na te praten met een drankje en gebak", vertelt Gert Pede. Voor de kinderen voorziet Bakkerij Pede nog extra animatie zoals springkastelen en een schminkstand.

Wie na al dat spelen en ontdekken honger heeft, kan smullen van artisanale pannenkoeken op basis van hoevemelk.

Bakkerij Pede vind je op het Rozebekeplein 11 in Zwalm. (LDO)

Wijn degusteren op landgoed Dorrebeek

Eric De Koekelare en Christine De Pessemier ontkurken een flesje in hun wijngaard. - Foto Ronny De Coster
Eric De Koekelare en Christine De Pessemier ontkurken een flesje in hun wijngaard. - Foto Ronny De Coster

Tijdens de Toer Lekker Oost-Vlaams kunnen wijnliefhebbers op landgoed Dorrebeek terecht voor meer informatie over biologisch wijnbouwen.

Dat wijnbouwer Eric De Koekelaere kiest voor een biologische aanpak, maakt dat hij zijn plaats verdient bij de Lekker Oost-Vlaamse producten. "Door enkel resistente druivensoorten te kweken, hoef ik nergens meer te sproeien en zijn mijn wijnen 100 procent biologisch", verklaart De Koekelaere.

Belgische wijnen

Bezoekers kunnen zondag tegen een kleine vergoeding proeven van de verschillende wijnen van Eric.

Daar zullen niet de typische Franse Champagnewijnen tussen zitten, maar wel Belgische varianten: "Ik doe niets liever dan experimenteren met wijn. Op die manier kan ik met een Belgisch product naar buiten komen, dat niet vergeleken hoeft te worden met de Franse wijnen."

Landgoed Dorrebeek vind je in de Dorrebeekstraat 6 in Michelbeke.(LDO)

Genieten van het hoeveleven op 't Alkeveld

Leen Gielis bereidt op de hoeve onder meer ijs. - Foto Ronny De Coster
Leen Gielis bereidt op de hoeve onder meer ijs. - Foto Ronny De Coster

Hoeve 't Alkeveld zet zondag haar deuren open voor iedereen die meer wil weten over het plattelandsleven.

Het melkveebedrijf van Chris en Leen is gespecialiseerd in de productie van artisanale zuivelproducten. In de streek is de hoeve vooral gekend voor haar ijsjes.Geïnteresseerden kunnen zondag een rondleiding volgen op de boerderij en komen zo alles te weten over de melkrobots en de werking van de hoeve. "Daarna mag iedereen op het hoeveterras proeven van onze specialiteiten en een kijkje nemen in de hoevewinkel", vertelt Leen Gielis.

Doe-opdrachten

Ook de kinderen komen dit weekend alles te weten over het hoeveleven. Via verschillende gekke doe-opdrachten die gaan van nepkoeien melken tot gooien met melkbussen, komen de kinderen meer te weten over het plattelandsleven.

Hoeve 't Alkeveld vind je in de Steenbekestraat 6 in Zottegem.

(LDO)

Meer nieuws uit Lierde

Recente foto's uit Lierde