LEUVEN

TOPSPORTSCHOOL REDINGENHOF KNEEDT NIEUWE STEVEN DEFOURS EN DRIES MERTENSEN

"Studeren en topsport kan wél"

De meeste leerlingen krijgen twaalf uur extra training per week. "Een pluspunt", zegt ook coördinator Anke Vanheyste. - Foto's VPL
De meeste leerlingen krijgen twaalf uur extra training per week. "Een pluspunt", zegt ook coördinator Anke Vanheyste. - Foto's VPL

Twee ex-leerlingen van de Leuvense Topsportschool Redingenhof stonden donderdag in de basisploeg bij de Rode Duivels die met 2-0 van Australië wonnen: Steven Defour en Dries Mertens. Een rist andere topsporters liep er school. Dit schooljaar combineren 129 topsporters in spé er humaniorastudies en een intensieve sportopleiding.

Vertommen
Vertommen

Topsportscholen werden in 1998 door de Vlaamse overheid opgericht om jongeren niet voor het dilemma te plaatsen: 'kies ik voor topsport of studie?' "Een bijzonder getalenteerde jeugdige sporter kan van erkende sportfederaties - zoals de voetbalbond - het statuut van 'topsporter' krijgen", zegt Anke Vanheyste, coördinator van de Leuvense topsportschool. "In de topsportschool van Leuven kan je je bekwamen in triatlon, atletiek, tafeltennis en volleybal, maar de school maakte de voorbije jaren vooral faam met haar basketbal- en voetbalopleiding. In die mate dat de Belgische Voetbalbond besliste, 28 van de talentrijkste jonge Vlaamse voetbalsters samen te laten studeren en trainen in Leuven."

De Leuvense topsportschool telt dit schooljaar 129 leerlingen, afkomstig uit heel Vlaanderen, van wie 109 in het internaat van het KA Redingenhof, waar zo'n 1.200

leerlingen school lopen.

Studenten aan de topsportschool krijgen 12 uur minder theoretische lessen. Die worden vervangen door specifieke trainingen in de sporttak waarin de student(e) gespecialiseerd is. "Op zich is dat leuk, maar die 12 uren die topsportleerlingen niet in de klas zijn, krijgen hun 'klasgenoten' wel gewoon les. De topsporters moeten dat op één of andere manier bijwerken, en dat is niet altijd evident. Het vergt veel discipline en karakter".

Vetvrij

Bovendien heerst er in het internaat een behoorlijk streng regime. Een woensdagnamiddag of een avondje gaan stappen op de Oude Markt is er niet bij. En er wordt streng op de voeding gekeken: vetvrije maaltijden met veel slaatjes, mager beleg.

De meeste leerlingen kunnen daarmee leven. "Het is niet altijd aangenaam, en altijd weer die slaatjes eten wordt saai, maar zowat iedereen beseft dat die discipline nodig is als je aan een carrière als sporter wil bouwen", zegt Yentl De Coster, die bij OHL speelt. "Die opofferingen zijn inderdaad nodig als je de ambitie hebt het ver te brengen in de sport", vult Jana Janssens aan. Zij speelt met het A-elftal van OHL in de BeNe League, de gemengde Nederland-Belgische competitie. "Ik ken meisjes die op z'n minst even goed en allicht meer talent hadden dan ik, maar die afhaakten - en zo misschien een mooie carrière misliepen - omdat ze zich geen snoep, pintjes of uitgaan konden ontzeggen".

Ontgoochelen

Yan De Maeyer (17), die een semi-profcontract kreeg bij eersteklasser KV Mechelen, moet wel eens meer zijn vrienden ontgoochelen. "Zij vragen mij regelmatig om mee op stap te gaan. Als dat de dag voor de match is, zeg ik altijd nee. Als je je niet verzorgt, kan je je droom om carrière te maken als voetballer opgeven. Daarom ben ik blij dat ik meestal in het internaat verblijf, hier kom je niet in de verleiding het iets lichter op te nemen met de discipline en de voeding".

Topsportschool loont

De vraag is, of de Topsportschool je écht wel beter maakt als sporter. "Die extra trainingen zijn absoluut een pluspunt", zegt de 15-jarige Lisa Lung, Belgisch kampioene tafeltennis. Ook Yan De Meyer is overtuigd. "Ik zal niet beweren dat ik mijn contract bij KV Mechelen dank aan die 12 uur extra training per week, dat is toch 400 uur per jaar. Maar waarschijnlijk heeft het mij wel een duwtje in de rug gegeven".

"Al even positief is, dat de meeste topsportstudenten ook slagen in hun examens", zegt Anke Vanheyste. "Een bewijs dat studie én topsport samen gaan."

Talentrijke jongelingen op komst

Bovenaan: Thibaut Vervoort en Yan De Mayer. Onderaan vlnr.: Yentl De Coster, Jana Janssens, Raquel Viaene, Elke Geeraerts, Margo Degroof en Lisa Lung. - Foto Vertommen
Bovenaan: Thibaut Vervoort en Yan De Mayer. Onderaan vlnr.: Yentl De Coster, Jana Janssens, Raquel Viaene, Elke Geeraerts, Margo Degroof en Lisa Lung. - Foto Vertommen

De Belgische voetbalbond gaf 28 van de talentrijkste beloftevolle speelsters een topsportstatuut en raadde hen met aandrang aan, te gaan studeren en trainen aan Redingenhof.

Onder hen vijf speelsters van Club Brugge. Zij verblijven op internaat in Leuven - kostprijs 15,5 euro per dag - terwijl er ook in Brugge een topsportschool is.

"Dat is inderdaad een beetje raar, maar het is wel heel zinvol dat die hele groep talentrijke speelster vanuit heel Vlaanderen samen traint en leeft", zeggen Elke Geeraerts en Raquel Viaene, die bij de Brugse beloften spelen en jeugdinternational zijn. Beide meisjes reizen bovendien elke donderdag met de trein naar Brugge, om met hun Club-ploegmaats te trainen. "Donderdagavond blijven wij bij onze ouders slapen. We krijgen van de Topsportschool dan de toelating om ons op vrijdag pas om kwart na elf weer in het Redingenhof te moeten melden."

Basketbelofte

Ook Thibaut Vervoort (16), één van de grote Belgische basketbalbeloften, studeert aan de Leuvense Topsportschool.

"Met de extra trainingen op school, kom ik aan 22 trainingsuren per week, en daar komt dan nog eens een wedstrijd bij. Dus krijg ik meer dan voldoende gelegenheid om een betere speler te worden", zegt de 1.95 meter grote Keerbergenaar, die bij eersteklasser Leuven Bears is aangesloten. Door het systeem van de 'dubbele aansluiting' die jeugdige talenten meer speelkansen wil geven, speelt hij vooral wedstrijden met tweedeklasser New Bavi Vilvoorde.

"Niet alleen door die extra trainingen is de Topsportschool belangrijk voor jongeren die én willen studeren én aan een sportcarrière willen bouwen. "Al even belangrijk is, dat hier de discipline wordt bijgebracht die je als topsporter moet opbrengen, en dat je leert gezond te eten."

(HML)

Deze bekende sporters studeerden aan de Leuvense Topsportschool

VOETBALLERS

Rode Duivels Steven Defour (Anderlecht) en Dries Mertens (Napoli).

Eerste klasse-spelers Denis Odoi (Lokeren, ex-OHL), Sven Kums (AA Gent), Nils Schouterden (Westerlo), Steve Colpaert (Zulte Waregem), Wannes Van Tricht (KV Mechelen), Arno Verschueren (Westerlo, ex-OHL). Verder ook nog Faris Haroun (Blackpool).

BASKETBAL

Retin Obasohan (college Alabama + jeugdinternational), Naim El-Khounchar (Okapi Aalst), Thibaut Vervoort (Leuven Bears/Vilvoorde), Sander Van Caeneghem (Leuven Bears), Thomas De Thaey, Thomas Akyazili, Ordane Kanda (Antwerp Giants)

ATLETIEK

Triatlete Sofie Hooghe: Belgische kampioene kwarttriatlon, deze zomer derde op de prestigieuze World Challenge voor 23-jarigen in Londen.

TAFELTENNIS

Lisa Lung: Belgisch kampioene bij de cadetten, tweede op het jongste E.K. in het enkel- en het dubbelspel. (HML)

Meer nieuws uit Leuven