KORTRIJK

GEZIN KAN VLUCHT NIET NEMEN DOOR ONDERGESNEEUWDE LUCHTHAVEN IN ISTANBUL

Familie al vijf dagen vast in Egypte

Het gezin tijdens hun verblijf in Egypte. - Mathias Mariën
Het gezin tijdens hun verblijf in Egypte. - Mathias Mariën

Het gezin van Kathy Dewitte uit Kortrijk probeert al vijf dagen terug te keren naar België na een vakantie in Egypte. Door problemen op de ondergesneeuwde luchthaven van Istanbul kan de familie haar geplande terugvlucht met tussenstop in Turkije echter niet nemen. "Niemand gelooft hier nog dat we voor het weekend thuis zullen zijn. Ondertussen mist onze dochter heel wat lessen", zucht Kathy vanuit Egypte.

De familie zou van Hurghada, via Istanbul, naar België komen.
De familie zou van Hurghada, via Istanbul, naar België komen.

Een 14-daagse vakantie naar het Grand Resort Hurghada in Egypte eindigt voor Kathy Dewitte uit Kortrijk met een zure nasmaak. Samen met haar echtgenoot Frank en dochter Julie (16) zit ze al sinds zaterdagavond vast op hotel. Terugkeren naar huis lukt voorlopig niet. Reden zijn de winterse omstandigheden op de luchthaven van Istanbul. Door de hevige sneeuwval en koude temperaturen kan daar voorlopig geen enkel vliegtuig vertrekken of landen. "Voor onze terugvlucht stond een tussenstop in Istanbul gepland. Enkele uren voor ons vertrek zaterdag - we waren al op weg naar de luchthaven met een busje - kregen we plots te horen dat onze vlucht geannuleerd zou worden", getuigt Kathy vanuit Egypte. "Ze beloofden ons al verschillende terugvluchten, maar steeds opnieuw werden die afgeschaft. Via jullie krant hoorden we over de problemen in Istanbul. 'Geen probleem. Jullie vlucht zal zeker vertrekken', drukten ze ons op het hart, maar intussen zitten we nog steeds in Egypte", zucht Kathy.

Bagage kwijt

Het gezin wacht ongeduldig op een oplossing. "Elke keer opnieuw zeggen ze bij Turkish Airlines dat alles in orde komt. Ondertussen is het hier een grote chaos. In ons hotel stromen de gestrande reizigers massaal toe. Daardoor heeft ook de wifi-verbinding het bijna volledig begeven. Onze telefoonrekening loopt op die manier hoog op", vertelt Kathy. Tot overmaat van ramp raakte tijdens de heenreis hun valies van 30 kilogram kwijt. Daardoor beschikt de familie maar over de helft van haar spullen. "Als we ooit terug in België geraken, zullen we zeker uitzoeken hoe we een compensatie kunnen vragen van Turkish Airlines voor de geleden schade. Om alles wat sneller te laten verlopen, hebben we vrienden in België gevraagd om te zoeken naar een andere, rechtstreekse vlucht. We willen hier gewoon weg", zegt Kathy. De familie had al contact met Buitenlandse Zaken, maar daar kregen ze weinig hoopgevend nieuws. "Omdat we niet in een risicogebied zitten of gevaar lopen, kunnen ze niet veel doen."

Lessen inhalen

Voor dochter Julie (16) hebben de afgelaste vluchten gevolgen op school. "Ze mist waarschijnlijk de hele week. Dat is niet ideaal bij het begin van het tweede semester", vertelt Kathy. Bij het Gulden Spoorcollege in Kortrijk, waar Julie op school zit, stellen ze de ouders gerust. "Het gaat hier duidelijk om overmacht. We hebben aan haar klasgenoten gevraagd om de cursussen bij te houden en indien nodig notities te kopiëren. Op zich mag haar afwezigheid geen grote problemen opleveren. De leraren zullen haar helpen om de achterstand in te halen. Julie is verstandig genoeg om dit te kunnen bijbenen", zegt directeur Heidi Steegen. Volgens de laatste informatie gisterenavond bestond de kans dat de familie vanochtend kan vertrekken. "Maar onze grootste vrees is om in Istanbul vast te zitten. We gaan nog niet te veel hopen", besluit Kathy.

Meer nieuws uit Kortrijk

Recente foto's uit Kortrijk