KORTRIJK

ONSCHADELIJK MAKEN NAM MAANDAG EN GISTEREN ONGEVEER VIER UUR IN BESLAG

Bom met 150 kg springstof ontmanteld

De bom uit WOII werd gisteren tussen 10.30 uur en 13 uur door DOVO ontmanteld vanop afstand met een watersnijtechniek. Daarmee werd het ontstekeningsmechanisme afgesneden. - Alexander Haezebrouck
De bom uit WOII werd gisteren tussen 10.30 uur en 13 uur door DOVO ontmanteld vanop afstand met een watersnijtechniek. Daarmee werd het ontstekeningsmechanisme afgesneden. - Alexander Haezebrouck

De vliegtuigbom die maandagavond werd gevonden in het centrum van Kortrijk was gisteren omstreeks 13 uur ontmanteld. Na 10.30 uur werden opnieuw 200 bewoners geëvacueerd en moesten 200 handelszaken gesloten blijven. Er konden ook geen treinen vertrekken uit of aankomen in Kortrijk.

Het centrum werd gisteren opnieuw urenlang afgesloten en er werden 200 mensen geëvacueerd. - Alexander Haezebrouck
Het centrum werd gisteren opnieuw urenlang afgesloten en er werden 200 mensen geëvacueerd. - Alexander Haezebrouck

Zo'n 200 bewoners die dichtbij de Sint-janslaan wonen, waar de vliegtuigbom maandagnamiddag omstreeks 16.15 uur op een werf werd gevonden, moesten gisterenvoormiddag tegen 10.30 uur hun woning voor de tweede keer verlaten. Ze werden opgevangen in het dienstencentrum Zonnewijzer. Na de vondst gebeurde dat ook al, maar de bewoners mochten 's avonds opnieuw naar huis nadat DOVO de bom gestabiliseerd had.

"Er was geen ontploffingsgevaar en de site werd de hele nacht bewaakt door de politie", vertelt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Omdat het te donker werd om de bom maandag te ontmantelen werd beslist om de operatie uit te stellen naar de dag erna. Tijdens de ontmantelingswerken hebben we de perimeter verruimd waardoor zo'n 200 handelszaken niet konden openen omdat het om een type vliegtuigbom gaat dat niet zo vaak in onze regio gevonden wordt."

Watersnijtechniek

De hele Veemarkt werd afgesloten voor voetgangers en verkeer tot aan het Plein, net zoals de Wijngaardstraat, de Zwevegemsestraat, de Vlamingenstraat, De Nieuwstraat en de Tuinstraat. Winkelcentrum K bleef de hele voormiddag gesloten en tijdens de ontmantelingswerken konden geen treinen inrijden of vertrekken vanuit Kortrijk richting Brussel en Gent. Voor enkele gestrande treinreizigers zat er niets anders op dan te wachten.

"Ik wou de trein nemen om 11.10 uur om deze middag in Brussel te gaan werken", vertelt Annelies Espeel (36). "Nu zal ik serieus te laat zijn, maar dan ga ik proberen vanavond wat langer te werken."

Dovo ontmantelde de bom door middel van een watersnijtechniek op afstand. Daarmee werd het ontstekingsmechanisme afgesneden van de bom. De ontmantelingswerken zouden een uurtje duren tussen 11 en 12 uur, maar liepen toch ruim uit. "Dat komt omdat de wand van de bom heel dik was", vertelt burgemeester Van Quickenborne. Dat zorgde ervoor dat ze twee keer hebben moeten snijden."

Iets voor 13 uur was de bom uiteindelijk ontmanteld en kon de hele site terug vrijgegeven worden. Het onschadelijk maken van het tuig nam maandag en dinsdag in totaal ongeveer vier uren in beslag. Gisteren was DOVO tussen 17.15 uur en 21.30 uur ter plaatse, maar er werd toen vooral overlegd. Alhoewel het hele winkelcentrum K tot 13 uur gesloten moest blijven, mocht de Delhaize aan de kant van de Sint-Jansstraat wel open.

"We hebben toestemming gevraagd aan de politie", vertelt zaakvoerster Valérie Snick. "Omdat we alleen een in- en uitgang hebben aan de straatkant. Vanuit onze winkel kan je het winkelcentrum zelf niet binnen, al maken we er wel deel van uit. Dat was een grote opluchting voor ons, want een hele voormiddag sluiten is voor ons financieel heel zwaar." De kans dat de volgende jaren nog bommen uit de Wereldoorlog gevonden worden, is erg groot. "Ik vrees dat als we gaan beginnen met de werken aan de stationsomgeving en site Appel, we zo'n dingen nog vaak gaan meemaken", zegt burgemeester Van Quickenborne. "Gelukkig is alles veilig verlopen en heeft iedereen uitstekend werk geleverd."

Meer nieuws uit Kortrijk

Recente foto's uit Kortrijk