JABBEKE

KOPPEL DAT ZOONTJE (10) MET PORSCHE LIET RIJDEN, VRAAGT VRIJSPRAAK

Procureur hard voor ouders: "Feiten zijn weerzinwekkend"

J.R. zette de beelden van zijn zoontje zelf op zijn Facebookpagina. Daarin is te zien hoe de tienjarige jongen door het centrum van Jabbeke scheurt met een Porsche Cayenne, terwijl hij aangemoedigd wordt door zijn ouders. - Foto Sudpresse
J.R. zette de beelden van zijn zoontje zelf op zijn Facebookpagina. Daarin is te zien hoe de tienjarige jongen door het centrum van Jabbeke scheurt met een Porsche Cayenne, terwijl hij aangemoedigd wordt door zijn ouders. - Foto Sudpresse

De ouders uit Jabbeke die hun 10-jarig zoontje met hun Porsche Cayenne lieten rijden, vragen in de Brugse politierechtbank de vrijspraak. Het openbaar ministerie vorderde voor vader J.R. (46) en z'n vrouw S.V. (44) 3.000 euro boete en voor die eerste nog eens 3 maanden rijverbod. Het koppel stuurde gisteren zijn kat. Politierechter Peter Vandamme wil hen volgende week zélf zien.

"Het toevertrouwen van een dergelijk wapen, een Porsche, aan een 10-jarig kind is weerzinwekkend." De procureur haalde gisterenmorgen in de Brugse politierechtbank staalhard uit naar bedrijfsleider J.R. (46) en z'n vrouw S.V. (33). De ouders uit Jabbeke stonden er terecht, omdat ze vorig jaar hun zoon (10) lieten rondscheuren in hun Porsche Cayenne door de dorpskern in Jabbeke.

In maart vorig jaar verhitte het filmpje - dat de vader zelf op Facebook plaatste - de gemoederen. Op de beelden was te zien hoe zijn zoontje aan snelheden tot 106 kilometer per uur door de bebouwde kom van Jabbeke scheurde. "Kom, volle bak nu. Volle gas", riep de vader naar zijn zoon vanop de passagiersstoel. Zijn vrouw keek toe vanop de achterbank. "Waauw, het is zo eng", antwoordde het kind dat amper boven het stuur uitkwam.

Aanvankelijk probeerden de ouders aan een proces te ontsnappen, door te stellen dat het om oude beelden van meer dan een jaar voordien ging. Brugse speurders spitten het filmpje echter minutieus uit. Zo ontdekten ze op de beelden een bord met een bouwvergunning en bijhorende datum, 13 januari 2016, in een straat waar de Porsche voorbijraasde. "Het is spijtig om te zien dat er nog altijd mensen zijn die de meest principiële verkeersregels aan hun laars lappen", stelde het OM.

Zwijgrecht

"Ze namen er zelfs met het hele gezin aan deel. Een Porsche bestuur je niet zomaar zonder voorkennis. Dat er geen ongevallen gebeurd zijn, is puur toeval." Voor de vader vroeg de procureur 3 maanden rijverbod en 3.000 euro boete. Voor z'n vrouw enkel de geldboete. "Verschillende keren gingen de ouders niet in op een uitnodiging tot verhoor. Toen ze uiteindelijk toch opdaagden, beriepen ze zich grotendeels op hun zwijgrecht. Een totaal gebrek aan schuldbesef."

Getouwtrek

Ook gisterenmorgen lieten de ouders zich niet zien. Hun advocaat Samuel Stevens vroeg de vrijspraak met een waslijst aan argumenten, de één al geloofwaardiger dan de andere. "Het filmpje in het dossier is bewerkt door de media. Wie zegt dat het mijn cliënten en hun zoontje waren die in de wagen zaten? Bovendien was de Porsche op het moment van de inbreuk al verkocht. De aansporing tot harder rijden is ook volledig verkeerd geïnterpreteerd. Dat had betrekking op het volume van de muziek." Volgende week dinsdag wordt het proces verdergezet. Politierechter Peter Vandamme wil de ouders de gelegenheid geven om zelf met hem in dialoog te treden. "Dat zou veel nuttiger zijn, dan het juridisch getouwtrek", stelde hij. "Ik beveel het hen niet, maar wil hen enkel de kans geven. Misschien kan het voor hen positief uitdraaien."

Meer nieuws uit Jabbeke