HEIST-OP-DEN-BERG

VOORSTEL RAADSLID KAN VOORLOPIG OP WEINIG GOEDKEURING REKENEN

"Stel tuin Rik Torfs open voor het publiek"

Het huis en de tuin van Rik Torfs. - Marc Aerts
Het huis en de tuin van Rik Torfs. - Marc Aerts

Wordt de tuin van Ridder van de Orde van de Zwaan en rector van de KU Leuven Rik Torfs binnenkort opengesteld voor alle Heistenaren? Als het van raadslid van oppositiepartij E.T.A. Jan Baestaens afhangt wel. Volgens Baestaens is er een gebrek aan groen in het centrum en de omheinde tuin achter het herenhuis van Torfs in de Oude Godstraat is volgens hem ideaal gelegen. Het gemeentebestuur en Torfs zelf zijn geen voorstander van het idee.

Rik Torfs, rector van de KU Leuven. - Tim Dirven
Rik Torfs, rector van de KU Leuven. - Tim Dirven

Baestaens kwam tijdens de gemeenteraadszitting van dinsdagavond met het voorstel op de proppen. Het raadslid wees op het gebrek aan groen in de kern van Heist-op-den-Berg en op de onderhandelingen rond de verwerving van het Hof Ter Laeken, het kasteeldomein in Booischot, die nog steeds aan de gang zijn.

"Er is in onze gemeente overduidelijk een schrijnend tekort aan groene parkruimte, zeker in het centrum, in en rond de Bergstraat. De Ridders van de Orde van de Zwaan hebben een sociaal engagement. Daarom vraag ik om de tuin van Torfs aan de Oude Godstraat, met uitzondering van het woongedeelte, eventueel mits vergoeding en occasioneel, openbaar toegankelijk te maken, zodat de Heistse bevolking de vruchten van het sociaal engagement van de ridder kan plukken."

"Geen gek idee", sprak burgervader Luc Vleugels (CD&V) Baestaens toe tijdens de raad. "Maar Rik Torfs bepaalt zelf nog steeds hoe hij zijn sociaal engagement invult. Dat is onze zaak niet. Mag ik er ook op wijzen dat er weldra gestart wordt met de bouw van het nieuwe zwembad en de aanleg van het bijbehorende sport- en recreatiepark aan de Lostraat. Binnenkort zal er geen gebrek zijn aan groen in het centrum."

Maar het oppositielid was niet overtuigd. "De Lostraat kan je toch moeilijk het centrum van onze gemeente noemen. Ik stel voor dat de gemeente met Torfs gaat samenzitten. Spreken met een ridder met open geest kan nooit kwaad."

Eigendomsrecht

Toch mag Baestaens niet te veel hopen.

"De tuin openstellen? Dat is het eerst wat ik daar van hoor", reageert Torfs. "Ik wil dat zeker een keer doen, zoals dat bijvoorbeeld al eens tijdens Open Monumentendag het geval is geweest, maar het domein structureel openen kan niet. Huis en tuin staan geklasseerd. Je kan daar niet eender wat mee doen. Als er een boom moet verdwijnen, bijvoorbeeld omwille van een ziekte, wordt er steeds uitvoerig en in overleg met de provincie gekeken waarmee we die boom kunnen vervangen. Bij het openstellen van de tuin moeten dan al deze planten en bomen beschermd worden. Het is nogal makkelijk om te zeggen dat een persoon zijn eigendom moet openstellen voor het publiek, maar er bestaat ook nog zoiets als eigendomsrecht. Ik kan wel beloven dat ik de tuin goed zal onderhouden."

Meer nieuws uit Heist-Op-Den-Berg

Recente foto's uit Heist-Op-Den-Berg