GENT

Paul 'Mister Damberd' Feyaerts (70) overleden

Paul Feyaerts in 2011 aan de tapkraan van zijn café. In dit jaar ging hij met pensioen. - Foto JVK
Paul Feyaerts in 2011 aan de tapkraan van zijn café. In dit jaar ging hij met pensioen. - Foto JVK

Opnieuw is een Gents horeca-icoon overleden. Gisteren stierf Paul Feyaerts, omringd door zijn familie. Hij was pas 70 geworden. Paul Feyaerts heeft meer dan 30 jaar achter de toog van café Damberd aan de Korenmarkt gestaan. In 2011 ging hij met pensioen en liet hij het café over aan Ann Krüger, die toen al 12 jaar medevennoot was.

Jazzfanaat Paul was ooit een Antwerpenaar, en nam in 1977 zijn intrek in café Damberd, één van de oudste cafés van Gent. Hij maakte van het café een trekpleister voor muziekliefhebbers van alle windrichtingen. Maar hij maakte het ook tot een plaats waar iedereen welkom was. De bordjes 'interdit aux étrangers' (verboden voor vreemdelingen) waren toen nog niet zo lang uit het straatbeeld verdwenen, maar bij Paul waren mensen van alle kleuren welkom.

Ghanese vluchtelingen

Zo werd het Damberd begin de jaren '80 al snel een toevluchtsoord en vergaderplaats voor de eerste Ghanese vluchtelingen en andere Afrikanen. Daarbij zat ook Edward Buadee, die in het Damberd zijn reggaeband oprichtte. The Skyblasters werden internationaal bekend. Het Damberd bood ook een podium aan beginnende jazzmuzikanten, maar klanten kwamen er even goed gewoon schaken, dammen of pinten pakken. De ongedwongen maar licht tegendraadse sfeer was en is de ziel van het café, en is de verdienste van Paul.

Ziel van de stad

Onder meer daarom werd hij bij zijn afscheid in 2011 ook in de bloemen gezet door het stadsbestuur. "Als er een café in Gent is dat de ziel van onze stad uitademt, dan is het Damberd wel", sprak Mathias De Clercq, toen schepen van Economie. Paul stond voor gastvrijheid, maar ook voor kansen. In zijn dertig jaar versleet hij wel 450 barmannen, bijna 15 per jaar. Het waren allemaal mensen die er tijdelijk werkten, terwijl ze een plek zochten om zich te nestelen.

Op maandag 30 januari om 11 uur wordt afscheid genomen van Paul Feyaerts in het crematorium van Lochristi.

Iedereen is welkom. (VDS)

Meer nieuws uit Gent

Populair op Regio

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Recente foto's uit Gent