GENT

FOORREIZIGERS UITEN ONGENOEGEN OVER INDELING HALFVASTENFOOR

Kermiskramers en stad op ramkoers

Voorlopig blijft de Halfvastenfoor beperkt tot een eenzame glijbaan. - Wannes Nimmegeers
Voorlopig blijft de Halfvastenfoor beperkt tot een eenzame glijbaan. - Wannes Nimmegeers

Amper een week voor de aanvang van de Halfvastenfoor dreigen de foorreizigers de start uit te stellen. Ze protesteren tegen de indeling op het Sint-Pietersplein. "Zolang niet iedereen een deftige standplaats krijgt, doen we niet verder met de opbouw", dreigen ze. Schepen Christophe Peeters (Open Vld) lijkt niet te vermurwen. "De foorkramers moeten hun interne problemen zelf oplossen."

Schepen Christoph Peeters. - Wannes Nimmegeers
Schepen Christoph Peeters. - Wannes Nimmegeers

Een jaar na de bezetting van het stadhuis tegen de aangekondigde vernieuwing van de Halfvastenfoor zit het er opnieuw bovenarms op tussen de stad en de foorkramers. Schepen Christophe Peeters ontvouwde twee weken geleden zijn plannen voor een vernieuwde foor met pleintjes, ruimere gangen en het vrij maken van de zone voor de Sint-Pietersabdij en kerk.

Toen al morden heel wat foorkramers dat ze het niet eens waren met de vernieuwingen. Ze spreken van broodroof omdat sommigen onder hen een slechte standplaats kregen toebedeeld. Daarom legden ze dinsdagnamiddag de opbouw stil en ook gisteren was er geen beweging te bespeuren. Met als gevolg dat er voorlopig slechts één verdwaalde attractie opgesteld staat op het Sint-Pietersplein. "Een tiental van onze collega's kregen een hele slechte plaats toebedeeld. Uit solidariteit hebben we de opbouw met zijn allen stil gelegd. Zolang er geen oplossing komt, houden we het been stijf", getuigt een uitbater van een eetkraam.

Op toegevingen van schepen Peeters lijken ze echter niet te moeten rekenen. "Al in januari is het plan voor de vernieuwde opstelling van de Halfvastenfoor in samenspraak met de foorbonden vastgelegd. Blijkbaar worden die bonden niet meer gerespecteerd door sommige kramers, maar dat zijn interne problemen die ze zelf moeten oplossen."

Lijkkisten

Wie een nieuwe standplaats wil, rest volgens hem nog slechts één optie. "Ruilen van plaats onderling laten we wel nog toe, maar dan best wel zo snel mogelijk, want anders is het te laat", waarschuwt Peeters. "De breedte van de gangen en het vrijhouden van de zone voor de kerk blijft sowieso behouden. Tijdens voorgaande edities moesten tijdens begrafenissen soms geschipperd worden met de lijkkisten tussen de kramen om de ingang van de kerk te bereiken. Dergelijke toestanden accepteren we niet meer. Dat is een gebrek aan respect", reageert de schepen fel.

Peeters ligt er niet wakker van dat de start van de Halfvastenfoor mogelijk in het gedrang komt. "Als de foorkramers voet bij stuk blijven houden, komt er volgend jaar veel plaats vrij voor andere attracties", klinkt het laconiek.

De Gentse Halfvastenfoor moet normaal op zaterdag 18 maart van start gaan en duurt tot 9 april, maar voorlopig is het dus afwachten of die start gehaald wordt. Voorzitter van de bond der foorreizigers Guido Herman was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Gent

 • GENT

  Noorden van Gent muurvast

  Iedereen die gisteren in de avondspits ook maar enigzins in de buurt tussen Meulestede en de Dampoort vertoefde, stond stil. Het Gentse verkeer zat muurvast.… Meer
 • GENT

  Reuze-regenboog op Casa Rosa

  Gent wil zichzelf op de kaart zetten als holebi- en transgendervriendelijke stad. Daarom komt er op 16 mei een metershoge muurschildering op het Holebihuis… Meer
 • GENT

  Fietser lichtgewond

  / Oostkamp Op de Deinsesteenweg, ter hoogte van de afrit van de E40 in Drongen, is er gisterochtend om 7.40 uur een aanrijding gebeurd tussen een auto… Meer

Recente foto's uit Gent