GENT

VANAF 2018 VEILIG TOT OUDENAARDE EN KORTRIJK

Futuristische fietsbruggen over R4 en E40

Een toekomstbeeld van de Parkbosbrug over de E40. - James Arthur
Een toekomstbeeld van de Parkbosbrug over de E40. - James Arthur

Midden 2018 moeten de Parkbosbruggen klaar zijn. Die zeer grote fietsbruggen zullen over de R4 en E40 komen te liggen en zijn een belangrijke toegangsweg voor fietsers die vanuit Oudenaarde, Deinze en zelfs Kortrijk naar Gent komen.

Vele handen - en de juiste outfit - maken het werk licht, ook bij een eerste spadesteek. - James Arthur
Vele handen - en de juiste outfit - maken het werk licht, ook bij een eerste spadesteek. - James Arthur

Onder andere minister van openbare werken en mobiliteit Ben Weyts (N-VA), gouverneur Jan Briers en mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) gaven gisteren de eerste spadesteek van de nieuwe bruggen. Die constructies die een lengte van zo'n 140 meter overspannen, sluiten aan op twee fietssnelwegen en vervolledigen het fietspad op de oude spoorlijn van De Pinte naar Gent.

"Wij zijn een fietsland, maar toch is er nog heel wat werk aan de winkel. Qua afstanden fietsen wij gemiddeld even veel als de Nederlanders. Enig verschil: wij malen met plezier 150 kilometer af in het weekend, maar met de fiets naar het werk gaan, dat gebeurt niet. Er is dus nog een hele marge, zeker als je weet dat een grote meerderheid op maximaal 7,5 kilometer van zijn werk woont. Met projecten als de Parkbosbruggen proberen we het aantrekkelijker te maken om de fiets te nemen, ook in de week", zegt Weyts die speciaal voor de spadesteek zijn gele laarzen had aangetrokken.

Voorjaar 2018 moeten de bruggen klaar zijn. "Werken gaan natuurlijk steeds gepaard met hinder", zegt de Gentse mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). "We zullen het echter tot een minimum beperken. We weten nu al dat er een periode van 80 werkdagen zal zijn dat het verkeer op de R4 over één rijstrook zal moeten. De R4 en de E40 zullen ook een paar nachten dicht gaan voor alle verkeer, maar nooit gelijktijdig."

Helling van 4,5%

Het gaat om een dubbele brug. De eerste brug loopt van de Rijvisschestraat naar de Leebeekstraat, 140 meter verder over de E40. De tweede brug komt iets verderop. Ze is met 136 meter iets korter en loopt tot voor het instituut Bert Carlier op de De Pintelaan. Door de grote lengte van de bruggen blijft het stijgingspercentage beperkt tot maximum 4,5%.

Spoorwegbedding

Tegen 2020 moet de volledige groenpool Parkbos gerealiseerd zijn. Centraal in het Parkbos ligt de oude spoorwegbedding, waarop de fiets- en wandelas aangelegd wordt. Het eerste deel ging al open in juni vorig jaar. Het tweede deel - de Oude Gentweg in De Pinte - zal afgewerkt zijn tegen Pasen dit jaar. De nieuwe bruggen maken onderdeel uit van de derde en laatste fase.

Meer nieuws uit Gent