GENT

Agent opnieuw vrijgesproken na racistische facebookposts

De Gentse politieagent die zich moest verantwoorden voor racistische posts op Facebook, is ook in beroep vrijgesproken. Volgens het hof zijn de uitlatingen ongepast, maar is het niet bewezen dat hij tot haat wilde aanzetten. "Veel mensen verwachten een duidelijke sanctie", reageert directeur van gelijkekansencentrum Unia Els Keytsman.

"Zoek de verschillen: apen kan je nog wat leren, die zwarten niet." Dat schreef de Gentse agent Hans V. op zijn facebookpagina bij een montage van een foto waarop zwarte Amerikanen een politiewagen aanvallen en een foto van een groep bavianen die op een auto springen. Hij en zijn vriendin zagen er de humor van in, maar daar dacht gelijkekansencentrum Unia anders over. "Als een agent zo'n uitspraken op Facebook plaatst, tast dat de geloofwaardigheid van de politie aan", zegde Els Keytsman van Unia.

De rechter in eerste aanleg sprak V. vrij en het hof van beroep bevestigde die uitspraak. Het is volgens het gerecht niet voldoende bewezen dat hij anderen wilde aanzetten tot haat. "Hij was wel onvoorzichtig en had beter moeten weten", zegt zijn advocaat Steven Henderickx. "Het parket schoot met een kanon op een mug."

Unia heeft bedenkingen bij het arrest. "De afgelopen maanden riepen we iedereen op om met klem te reageren tegen haatboodschappen op het net. We merkten ook dat veel mensen hiertegen een duidelijk sanctiebeleid verwachten. Het arrest beantwoordt niet aan deze verwachtingen", zegt Keytsman. Ze benadrukt tegelijkertijd dat het Gentse korps niet blind is voor mogelijk probleemgedrag. "De politie stelde al een gedragscode op die bepaalt binnen welke grenzen zij zich online kunnen bewegen. Dat juichen we toe."

V. ontsnapte niet aan tuchtmaatregelen binnen het korps. Zo moest hij een maand tien procent van zijn loon inleveren en heeft hij geen buitendienst meer, mede op eigen vraag uit schrik om op straat geviseerd te worden. (WSG)

Meer nieuws uit Gent

Recente foto's uit Gent