GENTBRUGGE

BEWONERS ONTSNAPT BIJ BRAND VEROORZAAKT DOOR VERWARMINGSTOESTEL

"Woonkamer tot poeder herleid"

Ook het dak van de villa is zwaar beschadigd. - Sarah Vandoorne
Ook het dak van de villa is zwaar beschadigd. - Sarah Vandoorne

Een villa op de Emiel Van Swedenlaan in Gentbrugge is gisterochtend helemaal uitgebrand nadat een elektrisch verwarmingstoestel vuur vatte. Het koppel kon net ontkomen. Hun twee jonge kinderen waren niet thuis. De hond is in de brand gebleven. "De woonkamer werd tot poeder herleid."

Iris Bury wil rondgaan met een collectebus om haar buren te steunen. - Sarah Vandoorne
Iris Bury wil rondgaan met een collectebus om haar buren te steunen. - Sarah Vandoorne

Opstaan om halfnegen en merken dat je hele hebben en houden in brand staat. Die nachtmerrie maakten Christophe Pennoit en zijn verloofde gisteren mee. Oorzaak is een elektrisch verwarmingstoestel in de woonkamer, dat plots vuur gevat had.

"We waren pas wakker en toen we naar beneden gingen, zagen we dat alles in brand stond", vertelt Christophe. De Gentenaar probeerde eerst nog de brand eigenhandig te blussen, maar vluchtte het huis uit omdat de vlammen te erg waren.

Buurtbewoonster Iris Bury vertelt dat het ging om een uitslaande brand. "Ook ik was pas wakker. Ik zat aan de koffietafel de krant te lezen toen ik de knallen hoorde. Ik ging naar buiten en zag dat het rechterdeel van de villa in vuur en vlam stond. Het moet vijf over halfnegen geweest zijn toen ik de brandweer gebeld heb", zegt Iris, die erg meeleeft met haar buren.

De twee jonge kinderen van het koppel (2 jaar en 6 maanden oud) sliepen niet thuis die nacht. "Dat is nog ons enige geluk, dat zij er niet waren", stelt Christophe. Hun hond was wel thuis.

Brandweerkapitein Joris Van Besien zegt dat de ploeg lang gezocht heeft naar het dier. "Nergens hebben we hem gevonden. Ook buiten niet. Het is mogelijk dat de hond zich uit schrik verstopt heeft, maar die kans is klein. Als hij nog in de woning was op het moment van de brand, zal hij het niet overleefd hebben. De woonkamer is vernield - tot poeder herleid zelfs. Het glas van de ramen is gesmolten. Het huis is onbewoonbaar en er zullen veel werken nodig zijn om het weer bewoonbaar te maken."

Wie alvast wil helpen die werken te bekostigen, is buurvrouw Iris. "Christophe is altijd vriendelijk en doet altijd zo veel voor mij. En dan gebeurt dit. Ik ben 68 jaar en geniet van mijn pensioen, ik heb dus wel wat tijd om rond te gaan met een collectebus", stelt de vrouw. Daar zijn de familieleden van Christophe wel voor te vinden. "Heel erg vriendelijk van u", klinkt het.

Wie Christophe wil helpen, is welkom bij Iris op de Emiel Van Swedenlaan 59.

Meer nieuws uit Gent

Recente foto's uit Gent