GENT

BRAM VAN BRAECKEVELT IS MANDATENKAMPIOEN (MAAR NIKS IS WAT HET LIJKT)

"Veel mandaten door mijn job, niet door politiek"

Bram Van Braeckevelt. - Yves Masscho
Bram Van Braeckevelt. - Yves Masscho

De 31-jarige Bram Van Braeckevelt (Groen) blijft ook voor 2016 de Gentse mandatenkampioen, met liefst 55 mandaten, waarvan vijftien betaald. Dat blijkt uit de lijst van het Rekenhof. "Maar schijnt bedriegt", zegt hij. "De meeste mandaten behoren tot mijn job en niet bij mijn politieke functie." Geert Versnick en Martine De Regge waren met zestien betaalde mandaten de échte kampioenen.

Het lag altijd al gevoelig, en sinds de Optima- en Publilec-affaires in Gent ligt het nog een stuk gevoeliger: de politieke mandaten. Gisteren werd de officiële lijst van alle politieke mandaten bekend gemaakt op de website van het Staatsblad. Niet alle gemeenteraadsleden zijn verplicht hun mandaten aan te geven, diegenen die in bepaalde organen zetelen, moeten dat wel doen. Alle Gentenaars die verplicht zijn hun mandaten aan te geven, hebben dat ook netjes gedaan. Een positieve noot.

Cijfers

En dan de cijfers. Net als vorig jaar steekt de Groene Fractieleider Bram Van Braeckevelt er met kop en schouders bovenuit. Bram heeft liefst 55 mandaten, waarvan vijftien betaalde.

"Ja, dat zijn vervelende cijfers, vooral omdat ze een vertekend beeld geven", verdedigt hij zich. "Bij die mandaten zit om te beginnen mijn job. Ik ben dus geen beroepspoliticus, hoewel velen dat denken. Naast mijn taken als gemeenteraadslid, heb ik dus een gewone job, en toevallig werk ik bij de vakbond. Voor die vakbond zetel ik in veel overlegorganen en dat wordt toevallig uitgedrukt in 'mandaten'. Dus komen die allemaal in de lijst. Via de politiek heb ik vijftien mandaten, waarvan negen bezoldigd. Dat is niet meer dan vele anderen in Gent.

Verplichte transparantie

In Gent gaat men tegenwoordig verder dan de wettelijk verplichte transparantie. Na Optima en Publipart gaven de partijen ook vrij hoeveel ze per mandaat verdienen, al bleef dat giswerk, omdat de ene sprak over bruto-bedragen, terwijl de andere partij-afdrachten aftrok, en nog anderen dan nettobedragen vrijgaven. Versnick misrekende zich ook een paar keer. Maar de wil is er wel, zij het onder lichte dwang. Sp.a besloot intussen ook dat verkozenen maximum drie extra betaalde mandaten mogen houden. De stoelendans is opgestart, maar mandaten worden wel doorgeschoven naar 'eigen' mensen uit het middenveld. Met de partner van Karin Temmerman zetelt nu ook de eerste niet-verkozene in de Raad van Bestuur van TMVW.

Meeste betaalde mandaten voor Versnick en De Regge

Het gemeenteraadslid met de meeste betaalde mandaten in 2016 was, de job van Bram Van Braeckevelt buiten beschouwing gelaten, Geert Versnick (Open Vld).

Die had 24 mandaten, waarvan 16 betaald. Een aantal daarvan kwamen niet via de stad, maar via de provincie. Ook schepen Martine De Regge (sp.a) had 16 betaalde mandaten, waaronder haar functie als schepen. Andere schepenen scoren lager. Burgemeester Termont (sp.a) had 22 mandaten, waarvan 12 betaald, Rudy Coddens (sp.a) had 27 mandaten waarvan 12 betaalde, Christophe Peeters (Open Vld) had 23 mandaten, waarvan 8 bezoldigd, Sofie Bracke (Open Vld) had er 11 waarvan 7 bezoldigd, Tom Balthazar (sp.a), intussen ex-schepen, had 19 mandaten waarvan 6 bezoldigd, Resul Tapmaz (sp.a) 12 waarvan 6 bezoldigd, Tine Heyse (Groen) 8 met 6 betaalde, Mathias De Clercq (Open Vld) 20, waarvan 4 betaald, Filip Watteeuw (Groen) 13, waarvan 3 betaald, Annelies Storms (sp.a) 19 mandaten, waarvan 2 betaald en Elke Decruynaere (Groen) 15, waarvan 2 bezoldigd. Raadsleden die hoog scoren waren Sven Taeldeman (sp.a - toen nog geen schepen) met 13 betaalde mandaten, Sas van Rouveroij (Open Vld) met 11 betaalde mandaten en Siegfried Bracke (N-VA) met 10 betaalde mandaten

(VDS)

Meer nieuws uit Gent

Recente foto's uit Gent