GENT

'Dunne' van oorspronkelijke Gentse 'Loorel en Hardie' overleden

Roger Filip bij zijn deelname aan Château Bravoure. - Foto De Poorter
Roger Filip bij zijn deelname aan Château Bravoure. - Foto De Poorter

De Gentse artiest Roger Filip is overleden. Adolf Leneeuw, zijn echte naam, speelde in tal van tv-series, maar was in Gent vooral bekend als dunne helft van het officiële Laurel & Hardy-duo. Hij zou dit jaar 80 worden, maar overleed afgelopen vrijdag.

Adolf Leneeuw was een rasartiest, die omwille van zijn gezin zijn onzeker bestaan stevige wortels gaf met een job bij de bank. Iedereen kende hem als Roger Filip, en hij was te zien in tv-series zoals Watt (1997) en Wittekerke (1993). Hij was ook bekend als tekstschrijver van 'Als Strop ben ik geboren' en een reeks andere Gentse meezingers. In 2004 was hij nog één van de hoofdrolspelers in het VTM-programma Château Bravoure. Maar het meest bekendheid verwierf hij als 'Den Dunne' in de Gentse versie van Laurel & Hardy. Dat duo werd opgestart in 2000, toen Roger Filip op café toevallig Guy De Groote tegen het lijf liep, een lookalike van 'Den Dikke'. Nog dezelfde avond besloten de twee er samen voor te gaan. Het duo oogstte veel succes als 'Loorel en Hardie'. Ze traden op in het hele land en brachten zelfs 2 cd-singles uit. Maar na 7 jaar gingen ze uit elkaar. Guy De Groote ging verder met Marc Van Malderen aan zijn zijde, en kreeg met hem in 2009 de officiële erkenning van de nazaten van de échte Laurel & Hardy. Alleen zij mochten zich nog zo noemen in de Benelux. Roger Filip ging door als imitator van Charly Chaplin, en in de wijk Ekkergem werd hij ook wel eens De Gentse Frank Sinatra genoemd. Daar trad hij nog op in 2013, op een wijkfestival.

Er wordt afscheid genomen van Roger Filip morgen, donderdag 12 januari, om 12.30 uur in het crematorium Westlede in Lochristi. (VDS)

Meer nieuws uit Gent

Recente foto's uit Gent