GENT

SIEGFRIED BRACKE (N-VA) VERBERGT BURGEMEESTERSAMBITIES NIET

"Als Gent mij roept ... neem ik mijn verantwoordelijkheid"

Siegfried Bracke in de gemeenteraadzaal. - BELGA
Siegfried Bracke in de gemeenteraadzaal. - BELGA

"Als de Gentenaars mij roepen, dan stop ik meteen (als kamervoorzitter, red.) en dan neem ik mijn verantwoordelijkheid op." Straffe taal van Siegfried Bracke (N-VA) op VTMnieuws.be, maar hij meent het wel. Al heeft N-VA nog steeds geen Gentse lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. "Daar moeten we wel snel uit raken, als partij", zegt hij.

Siegfried Bracke (N-VA) was gisteren - samen met Pieter De Crem - te gast bij 'De Meulemeester in Debat', elke dinsdag om 15 uur op de nieuwssite van VTM. Op het einde van het gesprek werd gepolst naar de ambities als lijsttrekkers. Bracke zei onomwonden. "Als de Gentenaars mij roepen, dan stop ik meteen en dan neem ik daar mijn verantwoordelijkheid op. Ik heb natuurlijk de leeftijd die ik heb - de ideale leeftijd om president van Amerika te worden - maar ik zal doen wat de partij mij vraagt, en het grote voordeel is: ik meen het zelfs."

"Doen wat de partij mij vraagt, is dikwijls een cliché om ambities te verbergen", zegt Bracke, "Maar bij mij is dat niet zo. Ik ga dat echt zo doen. Als de partij mij dat vraagt, trek ik opnieuw de Gentse N-VA-lijst, voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Een lijsttrekker is er bij ons nog niet, maar we moeten er wel snel uit geraken. Anders is dat niet goed, en intern niet meer te verantwoorden."

Lam Gods

Bracke is dus uitgesproken kandidaat, maar hij zou niet de enige zijn. Ook volksvertegenwoordiger Peter Dedecker aast op die plek, en er zouden ook nog mogelijk 'witte konijnen' in stelling staan. Meer uitleg wordt daar niet over gegeven. In de wandelgangen wordt wel eens Ben Weyts gefluisterd, omdat hij de laatste maanden niet weg te slaan is uit Gent, hier gestudeerd heeft en zelfs het Lam Gods op zijn nieuwjaarskaartje zette. Maar de kans dat Weyts plots van Beersel naar Gent zou verhuizen, lijkt klein. Siegfried Bracke werkt zich de laatste jaren in elk geval sterk in de kijker, en is een zeer actief oppositieraadslid in de Gentse gemeenteraad. In elk geval, dat de ambitie van N-VA brandend hoog is nu burgemeester Termont stopt, is duidelijk. Want Bracke geeft zijn plaats als Kamervoorzitter en eerste burger van het land meteen op, als hij burgemeester van Gent kan worden. 'Als de Gentenaars hem roepen.'

Spannend

Behalve N-VA heeft ook CD&V Gent nog steeds geen lijsttrekker, na het plotse en vreemde vertrek van Sarah Claerhout. CD&V zou eind deze maand de knoop doorhakken. De kansen om aan de macht te komen, liggen in elk geval open in Gent. Voor het eerst in 12 jaar worden het spannende verkiezingen. Sp.a en Groen trekken opnieuw in kartel naar de kiezer. Kopman wordt Tom Balthazar. Daniël Termont duwt de lijst wel, maar zal geen mandaat meer opnemen. Vraag is wat de invoering van het mobiliteitsplan zal teweeg brengen voor de kiezers van sp.a-Groen. Ook de stemmen voor Open Vld hangen af van dat mobiliteitsplan, want heel wat middenstanders - traditioneel de achterban van Open Vld - zijn boos dat 'hun' partij dat plan mee goedgekeurd heeft. En dan is er nog CD&V, dat zijn kans schoon ziet om met gelijk wie in zee te gaan om aan een meerderheid te komen.

Meer nieuws uit Gent

Recente foto's uit Gent