Genk

Bezoekers C-mine kunnen tijdreis naar hoogdagen Winterslag maken

Ontdek mijngangen tijdens virtuele tour

De bezoekers nemen plaats op een zitbank, dat symbool staat voor een vroegere kolenwagen. - Mine Dalemans
De bezoekers nemen plaats op een zitbank, dat symbool staat voor een vroegere kolenwagen. - Mine Dalemans

Vanaf morgen kunnen bezoekers van C-mine virtueel afdalen in de vroegere mijn van Winterslag. Ze krijgen een speciale VR-bril waarmee ze kunnen beleven hoe het er 60 jaar geleden aan toe ging. "Je zal voelen hoe de kompels destijds 850 meter diep zakten om kolen te gaan uithouwen. Ook het harde en ondergrondse labeur is levensecht weergegeven", klinkt het.

Je waant je als een echte mijnwerker tijdens C Mine Expeditie. - Mine Dalemans
Je waant je als een echte mijnwerker tijdens C Mine Expeditie. - Mine Dalemans

De C Mine Expeditie, die vier jaar geleden in een luchttunnel van de mijn werd geopend, trekt jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers. Die kunnen er een ondergronds belevingsparcours afleggen dat op de hoogste schachtblok, 62 meter hoog, eindigt met een prachtig zicht over Genk en omgeving. Met een Virtual Reality-tour wil C-mine deze beleving nog versterken en er een extra dimensie aan toevoegen. "Een totaalbeleving", reageert Lotte Trippaers, schepen van Toerisme en Evenementen.

Tijdreis

"Je zet je neer op een zitbank die een vroegere kolenwagen in de mijn symboliseert", vervolgt de schepen. "Je zet een Virtual Reality-bril met koptelefoon op en je waant je in een andere wereld. Je maakt een reis naar 1955, toen de mijn van Winterslag hoogdagen beleefde." De glazen van de VR-bril fungeren als pc-schermen waarop je de harde werkelijkheid diep in de mijngangen ervaart en in 360 graden kan beleven", getuigt Hans Vandamme van Alfavision. "Je ziet en hoort niet alleen de mijnwerkers aan het werk. Je voel ook je stoel trillen als zich een explosie voordoet in de mijn. En je voelt de wind door je haren waaien."

Levensecht

Heel wat 3D- en 4D-snufjes worden toegepast in Virtual Reality. "Uniek is dat je steeds met twee in de mijnwereld zit: jij en je buurman naast je", legt Vandamme uit. "Je ziet jezelf en je buurman in de outfit van een mijnwerker en met een gezicht dat zwart ziet van het stof en het koolgruis. Dat is nog nooit zo gerealiseerd. Verder heb je een virtuele helm op je hoofd met een interactieve mijnlamp, die meedraait met de kijkrichting van de bezoeker", klinkt het.

Oud-mijnwerkers

"Nieuw is ook de toepassing van 'social virtual reality'. Of anders gezegd: je kan je eigen hand en armen in 3D zien bewegen en zelfs die van je buurman op de zitbank van de virtuele kolenwagen. Zo heb je contact met elkaar zoals dat destijds in de mijn gebeurde onder de kompels." Om het werken in de ondergrond zo realistisch mogelijk voor te stellen, werden oud-mijnwerkers en ingenieurs gevraagd. "Hun inbreng was belangrijk om de mijnwereld levensecht weer te geven", aldus Trippaers. "Ze stonden ook model voor de virtuele mijnwerkers. Zo werd een 10-tal ex-kompels van kop tot teen in 3D gescand. Dat gebeurde ook met hun uitrusting. Kwestie van alles correct uit te beelden", aldus de schepen nog.

De Virtual Reality-tour is inbegrepen in een toegangskaartje voor de C Mine Expeditie. Meer info op www.c-minezomer.be of www.visitgenk.be.

Een panoramisch beeld van de mijnsite in de jaren 50. - Mine Dalemans
Een panoramisch beeld van de mijnsite in de jaren 50. - Mine Dalemans
Een wandeling door de mijngangen is ongetwijfeld een bijzondere ervaring. - Mine Dalemans
Een wandeling door de mijngangen is ongetwijfeld een bijzondere ervaring. - Mine Dalemans
De kompels verzamelen op de mijnsite. - Mine Dalemans
De kompels verzamelen op de mijnsite. - Mine Dalemans

Meer nieuws uit Genk

 • GENK

  Politie vat twee dealers

  De lokale politie van de zone CARMA heeft woensdagavond twee drugdealers uit Genk gearresteerd. Bij een controle op de Westerring in Genk vonden de inspecteurs… Meer
 • GENK

  Dieven weg met horloges

  Boeven hebben donderdag ingebroken in een woning op het Vlakveldplein in Genk. De dieven gingen er met een som kleingeld en drie horloges aan de haal.… Meer
 • BILZEN

  Bromfietser met 2 promille betrapt

  De lokale politie van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft in de nacht van woensdag op donderdag in Bilzen een 38-jarige bromfietser betrapt die maar liefst… Meer
 • BILZEN

  Bestuurder betrapt met drugs

  De lokale politie van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft in de nacht van woensdag op donderdag in Bilzen een 51-jarige bestuurder betrapt die speed had… Meer

Recente foto's uit Genk