DENDERMONDE

Voortaan clausule tegen kinderarbeid bij aanbestedingen

Bij alle openbare aanbestedingen van het Dendermondse stadsbestuur zal voortaan een clausule gelden tegen kinderarbeid. Sp.a stelde voor die sociale clausule in te bouwen.

"De stad kan daardoor een voorbeeldrol opnemen inzake sociale bescherming", zegt Bart Van Malderen (sp.a), fractieleider in de gemeenteraad. "Een aantal maanden geleden ontstond er opschudding over het feit dat er kasseien werden gebruikt die gemaakt werden met kinderarbeid. Daarom stelden wij voor om bij alle aanbestedingen een sociale clausule in te schrijven. Dan zijn er extra mechanismen ingebouwd, die sociale dumping en inbreuken op de arbeidswetgeving tegengaan", gaat Van Malderen ver.

Ook bij kleine werken

Bedrijven die willen intekenen op een openbare aanbesteding moeten voortaan expliciet akkoord gaan met deze bepalingen in het bestek. Dit gebeurt bij grote werken, maar ook voor minder evidente domeinen zoals bijvoorbeeld het aankopen van speeltuigen. "Nu is het bij aanvang voor alle kandidaten duidelijk dat inbreuken op de sociale en arbeidswetgeving niet getolereerd worden", zegt Van Malderen. "Het stadsbestuur heeft zo een stok achter de deur om bedrijven van een openbare aanbesteding te halen, als er inbreuken worden vastgesteld." (DND)

Meer nieuws uit Destelbergen

Recente foto's uit Destelbergen