MESPELARE

DAVID STEEMAN MAAKT ORIGINELE BROUWSELS IN KELDER

Biertje met smaak van koffie of whisky

David Steeman met zijn aparte biertjes. "Ik experimenteer graag. Intussen heb ik er al 85 verschillende." - Foto GDR
David Steeman met zijn aparte biertjes. "Ik experimenteer graag. Intussen heb ik er al 85 verschillende." - Foto GDR

Een biertje met de smaak van whisky of koffie. Dat is wat David Steeman uit Mespelare brouwt in de kelder van zijn woning. Met vier basisingrediënten - hop, mout, water en gist - maakte hij intussen al een hele reeks originele bieren. En net daarom lanceert hij nu zijn eigen brouwerij Steeman. "Ik droomde al een tijdje van een bier met mijn eigen naam."

Van beroep is hij projectmanager in de IT, maar in zijn vrije tijd is David Steeman uit Mespelare vooral een bezige bij. Momenteel is zijn grote passie bier brouwen. "Ik heb veel interesses en wil alles wel eens proberen", vertelt hij. "Een tijdje geleden proefde hij van het bier brouwen. Dat is mij enorm bevallen en dus ben ik blijven brouwen. Met veel passie voor de stiel brouw ik op een zelfgemaakte proefinstallatie in mijn kelder aparte bieren. Ik hou ervan te variëren en dus zit ik intussen al aan 85 verschillende brouwsels."

Vier basisingrediënten

Zoveel verschillende bieren en toch gebruikt Steeman alleen maar de vier basisingrediënten voor bier: hop, mout, water en gist. "Toch kan je er alle kanten mee op", zegt hij. "Ik vind het enorm boeiend om daar mee te experimenteren. Uit hop zijn zoveel diverse smaken te halen. Zo heb ik intussen al biertjes met de smaak van koffie, citrus, mandarijn, whisky. Een stout gaf ik de smaak van marshmallow. Ik experimenteer vooral met smaken die ik zelf graag lust. Ik ben bijvoorbeeld een whiskyliefhebber en vind het fantastisch dat ik de smaak nu ook in bier gekregen heb."

Familie en vrienden kregen de voorbije maanden regelmatig de kans om te proeven. De reacties zijn enthousiast. "En daarom besloot ik het bier toch op de markt te brengen", zegt hij. "Ik droomde al een tijd van een bier met mijn eigen naam. Ik heb er zelfs een eigen huisstijl, etiket en logo voor ontworpen. Zo is brouwerij Steeman ontstaan."

Uit de hand gelopen hobby

Steeman wil vooral tonen dat er meer te brouwen is dan alleen de klassieke blonde en bruine bieren en de trippel. "Het gaat mij om originele, vernieuwende bieren", zegt Steeman. "Intussen kan je spreken van een uit de hand gelopen hobby. Een van mijn meest succesvolle recepten: Hopmonkey, het hoppig blonde en frisse biertje. Dat brouw ik regelmatig op een oplage van 2.000 liter. Hoewel het een laag alcoholpercentage van 5,5 procent heeft, spreekt het bier aan door zijn mooie volle smaak."

Hopmonkey in winkels

Zijn bieren blijven alvast niet onopgemerkt. De Hopmonkey bijvoorbeeld is te verkrijgen bij diverse handelszaken en gespecialiseerde biercafés in en rond Dendermonde. Om zijn Brouwerij Steeman officieel af te trappen houdt de hobbybrouwer dit weekend een lanceringsevenement. Op zaterdag 17 juni, vanaf 15 uur, stelt David Steeman zijn gamma bieren voor in Café Jardin, in de tuin van Huis van Winckel in de Kerkstraat in Dendermonde.

Meer nieuws uit Dendermonde

 • DENDERMONDE

  Werken aan waternet Hoogveld

  Nog tot maandag zijn er werken aan het waternet op industrieterrein Hoogveld in Dendermonde. Die vinden plaats in opdracht van Aquafin. De aannemer zal… Meer
 • Tetterfeest op Grote Markt Dendermonde
  DENDERMONDE

  Tetterfeest op Grote Markt

  De Grote Markt stond gisterenmiddag in rep en roer. Dat was de 'schuld' van de kinderen van de eerste leerjaren van alle Dendermondse basisscholen. Zij… Meer
 • REGIO

  Voka lanceert Econotoer

  Voka lanceert de eerste Econotoer, een fietstocht die bedrijven, economisch erfgoed en opmerkelijke landschappen in de regio combineert. De eerste Econotoer… Meer
 • DENDERMONDE

  Veroordeeld na ongeval onder invloed

  Michelle V. moest gisteren voor politierechter D'hondt verschijnen nadat ze onder invloed achter het stuur was gaan zitten. De vrouw had maar liefst 3,48… Meer

Recente foto's uit Dendermonde