DENDERMONDE

VROUW LICHTTE DERTIGTAL SLACHTOFFERS VOOR DUIZENDEN EURO'S OP

Agente ontslagen na gesjoemel

De hulpagente uit korps van de lokale politie van Dendermonde is ontslagen. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De zware maatregel komt er na aanhoudend gesjoemel. De vrouw sloot bij verschillende handelaars en particulieren leningen af, maar betaalde het geld nooit terug. Op die manier kon ze duizenden euro's buit maken bij een dertigtal slachtoffers.

Dat de bewuste hulpagente van het Dendermondse politiekorps het vertrouwen dat inwoners van Dendermonde in haar hadden beschaamde en misbruik van hen maakte, kwam in juni vorig jaar aan het licht. Toen raakte bekend dat de vrouw, die tot dan toe onder andere verantwoordelijk was voor het bemannen van de flitsauto bij snelheidscontroles in Dendermonde, bij verschillende slachtoffers leningen had afgesloten, maar geen cent terugbetaalde. Ze werd dan ook verdacht van oplichting, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte.

Het Comité P startte een onderzoek en dat loopt nu volop. Een 28-tal slachtoffers zou al bekend zijn.

Stadslogo

De modus operandi van de hulpagente kwam zowat altijd op hetzelfde neer: de vrouw klopte aan bij particulieren en handelszaken om daar naar leningen te vragen. Hoewel dit in de privésfeer kaderde en de gelden bestemd waren voor privégebruik, droeg ze daarbij wel haar politie-uniform. Wellicht om extra vertrouwen te winnen. Als mensen een bewijs wilden van het haar geleende geld en belofte om terug te betalen, noteerde ze dat op documenten waarop het logo van de stad of dat van de politie stond afgedrukt. Op die manier leek het allemaal officiëler, terwijl het eigenlijk vervalste documenten waren.

Triestig kijken

Eén van de slachtoffers, die liever anoniem is, bevestigt dat. "We kenden de vrouw uit het verenigingsleven", klinkt het. "Ze maakte ons wijs dat ze thuis slagen kreeg van haar man en alleen wilde gaan wonen. Maar ze had geld nodig om een flat te huren. We dachten 'we helpen haar'. Ze kon altijd heel triest kijken en medelijden opwekken. Zo hebben we ons laten vangen. Daarbij komt nog dat we ook wisten dat ze agente was, dat maakt het toch moeilijker om iets te weigeren ook. We schamen ons enorm sinds we te weten kwamen dat we bedot waren. Wij zijn een dikke duizend euro aan de vrouw kwijt, maar we hoorden al dat er slachtoffers zijn die nog een smak meer geld aan haar verloren zijn."

De agente pleegde dergelijke feiten verschillende jaren. Goed voor duizenden euro's. De centen zou ze gebruikt hebben voor luxegoederen zoals dure merkkledij en om te gokken. De zaken kwamen aan het licht nadat verschillende slachtoffers bij het Dendermondse politiekorps gingen aankloppen met klachten. Zij zagen hun geld van de leningen immers maar niet terug, raakten hun geduld kwijt en roken onraad. De politievrouw werd daar blijkbaar in het verleden al voor op de vingers getikt en kreeg diverse waarschuwingen dat dit niet meer mocht gebeuren. Maar toch bleef ze met de bedrieglijke praktijken doorgaan.

Klacht indienen

In juni werd ze preventief geschorst. Nu is ze effectief ontslagen. Later, als het onderzoek van Comité P is afgerond, zal ze zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Slachtoffers kunnen zich overigens nog altijd melden. "Zij kunnen nog altijd klacht indienen bij een politiedienst naar keuze en we dringen er op aan dat ze dat ook effectief doen", zegt korpschef Patrick Feys van de Dendermondse lokale politie. "Hun klacht zal dan bij het gerechtelijk dossier gevoegd worden."

Meer nieuws uit Dendermonde

 • DENDERMONDE

  Inbraak in Bijlokestraat

  In de Bijlokestraat in Dendermonde heeft de politie van Dendermonde een inbraak vastgesteld. Dit gebeurde om 13.30 uur. Via een raam verschaften de daders… Meer
 • SINT-GILLIS

  Renovatie Zonnebloem nadert einde

  De renovatie van lokaal dienstencentrum De Zonnebloem aan de Breestraat in Sint-Gillis-Dendermonde nadert zijn einde. De voorbije maanden werd dan ook… Meer
 • DENDERMONDE

  Infoavond rond hartchirurgie

  De vzw Cato, de vriendenkring van hart- en vaatpatiënten uit de regio Dendermonde, organiseert een infoavond in het kader van de Week van het Hart. Thema… Meer
 • DENDERMONDE

  Spelletjes spelen in bib

  De Speelse Gezellen, de vereniging voor liefhebbers van gezelschapsspelen, organiseert vandaag een spelletjesavond. Iedereen die graag eens een spel speelt… Meer

Recente foto's uit Dendermonde