SINT-JANS-MOLENBEEK

POLITIEVAKBONDEN AANGENAAM VERRAST OVER AKKOORD

Zone West krijgt elf extra agenten

De patrouillewagens bleven vorige week donderdag en vrijdag voor het commissariaat staan. - Baert Marc
De patrouillewagens bleven vorige week donderdag en vrijdag voor het commissariaat staan. - Baert Marc

De interventiedienst van de politiezone West wordt vanaf 16 januari versterkt met elf agenten. Dat is gisteren beslist na overleg tussen de vakbonden, de politie en de burgemeesters van de zone. "We zijn aangenaam verrast door deze oplossing", aldus vakbondsafgevaardigde Kris Verstraeten.

Vakbondsman Kris Verstraeten. - Baert Marc
Vakbondsman Kris Verstraeten. - Baert Marc

De interventiedienst van de zone West - dat zijn de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg - is al een hele tijd onderbemand. De werkdruk ligt er dan ook enorm hoog. In totaal ontbreken er elf hoofdinspecteurs op een totaal van 24 en 32 inspecteurs op een totaal van 140. Vorige week donderdagavond meldde de hele interventiedienst zich uit protest collectief ziek. Ook de vrijdagploeg meldde zich collectief ziek. Daarop kwamen maandagavond de vakbonden, de politie en de burgemeesters van de zone samen, maar een oplossing werd er toen nog niet gevonden. Gisterenmiddag kwam er dan plots wel een doorbraak. "Het is jammer dat het op deze manier moest gebeuren, maar daardoor is er op korte termijn toch een oplossing uit de bus gekomen", aldus Kris Verstraeten, afgevaardigde van politievakbond VSOA.

Concreet zal het dringendste tekort worden aangepakt door interne verschuivingen in de zone. Elf agenten verhuizen naar de interventiedienst. Ter compensatie van die interne verschuiving krijgt de zone vanaf maandag het gezelschap van elf extra agenten uit het Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "We doen onmiddellijk een oproep voor kandidaten, en vanaf volgende week vinden er gesprekken plaats. Verder nemen we nog een paar interne maatregelen, waardoor er meer mensen ingezet kunnen worden voor interventies. Dankzij het akkoord zullen mensen voortaan ook sporadisch kunnen invallen", vertelt politiewoordvoerder Johan Berckmans.

Werkdruk

Er is geen einddatum geplakt op de nieuwe maatregelen die de werkdruk bij de interventiediensten moeten verlichten. "We hadden deze maatregelen niet zien aankomen en zijn dan ook aangenaam verrast", aldus Verstraeten. "Zeker niet na de gesprekken van maandagavond. Toen hadden we nog het gevoel dat er vastgehouden werd aan de wijkcommissariaten. Maar deze maatregelen zullen de werkdruk in de zone zeker verlichten. We moeten er alleen op toezien dat de extra agenten er wel degelijk komen. Op korte en middellange termijn is dit een goede oplossing, op lange termijn is er nog altijd een structureel probleem en wordt er gekeken naar het federale niveau. Maar dat is materie dat ons niveau overstijgt."

Meer nieuws uit Brussel

Recente foto's uit Brussel