BRUSSEL

Staking door hervorming afvalophaling?

De nieuwe regeling voor de vuilnisophaling in Brussel zorgt voor problemen. - Baert Marc
De nieuwe regeling voor de vuilnisophaling in Brussel zorgt voor problemen. - Baert Marc

De vakbonden bij Net Brussel hebben vorige maand een stakingsaanzegging ingediend naar aanleiding van de hervorming van de afvalophaling in Brussel en dreigen die nu te activeren. "We volgen de situatie van dag tot dag op", aldus vakbondssecretaris Michel Piersoul. Vorige week nog bleven er heel wat vuilniszakken op de Brusselse trottoirs staan, omdat de inwoners de hervorming niet respecteerden.

Op 2 januari ging de hervorming van de afvalophaling in Brussel van start. De witte zakken voor restafval worden tweemaal per week opgehaald, de gele en blauwe wekelijks tijdens een van de ophalingen van de witte zakken. De ophaling van de nieuwe oranje zakken voor voedingsafval wordt uitgebreid naar het hele gewest. Ze worden eenmaal per week opgehaald, samen met de groene zakken voor tuinafval.

Interimkrachten

Volgens de bond zijn er vooral vragen over de haalbaarheid van drie ophalingen per dag. De vakbond kaart onder meer ook aan dat de shift om 5.30 uur, die de nachtshift vervangt, organisatorische problemen veroorzaakt. "Ook de woensdagophalingen zorgen voor problemen", aldus Piersoul. "Ondertussen zijn daar al interimkrachten ingepast, maar we moeten zien of dat momenteel volstaat. We zijn in feite maar twee oplossingen. Ofwel worden de interimkrachten vast aangenomen, ofwel wordt de ophaalkalender weer aangepast. De ophaalrondes duren te lang, de werknemers raken sneller vermoeid, en dat gaat voor problemen zorgen."

Evalueren

De bonden willen voorlopig deze week nog afwachten. "De nieuwe kalender is nu tien dagen van kracht, maar deze week is eigenlijk de eerste normale werkweek. We willen dus eerst zien hoe deze week verloopt, en evalueren de situatie van dag tot dag. Op 19 januari staat er overigens ook een overleg op het programma. We zullen afwachten of er daar oplossingen uitkomen, maar het is goed mogelijk dat er daarvoor al acties zullen plaatsvinden", aldus Piersoul. Bevoegd Brussels staatssecretaris Fadila Laanan reageert onder meer dat er overleg blijft in de eerste maanden en dat het nieuwe systeem elke dag geanalyseerd wordt.

(AMG)

Meer nieuws uit Brussel

Recente foto's uit Brussel