BRUGGE/LICHTERVELDE/ROESELARE

GEORGISCH GEZIN VAN VIER MOET BELGIË NA VIJF JAAR VERLATEN

Op zucht van diploma, maar toch het land uit

Giorgi (20), samen met zijn vriendin Emmely (20). - Benny Proot
Giorgi (20), samen met zijn vriendin Emmely (20). - Benny Proot

Een Georgisch gezin, dat al vijf jaar in ons land verblijft en goed geïntegreerd is in Lichtervelde, moet het land uit. De moeder en twee zonen van 20 en 19 jaar zijn maandag al overgebracht naar een repatriëringscentrum in Steenokkerzeel. Voor Emmely Brion, de Brugse vriendin van een van de jongens, is dat onbegrijpelijk. "Giorgi zou binnen enkele maanden afstuderen als elektricien", zegt ze.

De Brugse Emmely Brion weet met haar verdriet geen blijf. - Benny Proot
De Brugse Emmely Brion weet met haar verdriet geen blijf. - Benny Proot

Het gezin Tsopurashvili uit Georgië (vader, moeder en twee zonen) woont al vijf jaar in Lichtervelde. Het gezin sloeg op de vlucht in Georgië, toen de politieke toestand er onstabiel was. In ons land hoopten ze een betere toekomst te kunnen opbouwen. De twee kinderen, Giorgi (20) en Antony (19), volgden al die tijd les in het MSKA in Roeselare. "Eerst hebben ze hier Nederlandse les gevolgd in de Okan-klas", vertelt lerares Cindy Jonckheere. "Daarna stapten ze allebei in de richting Elektriciteit, waar ze momenteel in hun zesde en laatste jaar zitten. Dat ze sinds maandag niet meer op school zijn, is een kaakslag. Ze zouden in juni hun diploma halen."

Prima Nederlands

De school omschrijft de jongens als brave studenten, die prima Nederlands spreken. De oudste van de twee, Giorgi, heeft sinds vierenhalve maand een vriendin: Emmely Brion (20) uit Brugge. "Ik ben er het hart van in", zegt het meisje, dat samen met haar mama Hilde Vandewiele ondersteboven is van het nieuws. "Maandag zijn Giorgi, Antony en hun mama Tamara meegenomen door de politie. Ze zitten sindsdien in het repatriëringscentrum in Steenokkerzeel. Ze mogen geen contact hebben met de buitenwereld. Dit is een onmenselijke situatie." De vader van het gezin werd niet meegenomen. Hij verblijft momenteel wellicht bij de vzw Vluchtelingenwerk in Roeselare.

Koen Blomme treedt op als advocaat van het gezin Tsopurashvili. Hij ziet de situatie somber in. "Dit gezin heeft bij aankomst in België meteen asiel aangevraagd, maar dat werd telkens geweigerd. Dat heeft te maken met het land waar ze vandaan komen. De politieke situatie is daar nu gekalmeerd, wat betekent dat ze eigenlijk terug moeten. Bovendien speelt het niet in hun voordeel dat ze geen minderjarige kinderen meer hebben. In december hebben ze te horen gekregen dat ze ons land moeten verlaten. We kunnen nog in beroep gaan, maar of dat zal helpen, is niet zeker."

Toch hoopt vriendin Emmely haar vriend nog terug te zien. "We verbleven elk weekend bij elkaar. We zijn echt dol op elkaar. Ik hoop dat we elkaar snel weer terugzien."

Meer nieuws uit Brugge