BREDENE

BERG ONBETAALDE FACTUREN DOET GEMEENTE TWIJFELEN OVER SAMENWERKING

Organisator Ibiza @ The Beach in het nauw

De sfeer zat er uiteindelijk wel in, maar na afloop van het feest bleven heel wat onbetaalde facturen over. - Benny Proot
De sfeer zat er uiteindelijk wel in, maar na afloop van het feest bleven heel wat onbetaalde facturen over. - Benny Proot

Het gemeentebestuur van Bredene twijfelt sterk of het wel nog in zee wil gaan met de organisator van Ibiza @ The Beach. De organisatie van het zomerfestival liep volledig in het honderd en bovendien blijven leveranciers achter met meer dan 40.000 euro aan onbetaalde factoren. "Maandag beslissen we of we nog voldoende vertrouwen hebben in de organisator", zegt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a).

Hugo Foets. - Benny Proot
Hugo Foets. - Benny Proot

Ibiza @ The Beach moest een waardige vervanger worden voor het Nostalgie Beach Festival. Met uiteindelijk 14.378 bezoekers leek dat ook het geval. Maar de ticketverkoop liep voor geen meter en dus werden de tickets gewoon gratis uitgedeeld. Bars konden de toevloed aan bezoekers niet slikken, parkings waren overvol en de veiligheid kon niet worden gegarandeerd. Omdat er niet eens de helft van het aantal bezoekers verwacht werd. "Ik verzorgde de paella voor de vips en mij werd gevraagd 500 maaltijden te voorzien. Op het evenement zelf hadden plots 1.500 vips recht op paella. Uit eigen zak heb ik nog extra paella laten komen en de organisator moet me nog 2.000 euro", aldus de leverancier van paella uit Oostende.

Gerechtsdeurwaarder

Een vijftiental leveranciers zit nog steeds te wachten op hun centen. "Ik heb nog facturen van in totaal 14.000 euro openstaan. Via een gerechtsdeurwaarder is sinds kort twintig procent betaald", zegt de leverancier van de gin.

Maar ook 57 vrijwilligers wachten nog steeds op een vergoeding. Het bedrijfje Promobomb uit Brugge, dat zorgde voor de verspreiding van affiches en flyers, moet nog 5.500 euro en onderneemt net zoals andere toeleveranciers gerechtelijke stappen. Het bedrijf dat de klank en het lichtspektakel verzorgde, moet dan weer nog 8.000 euro.

Garanties

Op het schepencollege in Bredene is gisteren heftig gedebatteerd. Of de gemeente wel nog in zee wil gaan met de organisator van het festival, dat is de vraag.

"De gemeente is volledig betaald geweest, maar we willen garanties op betaling van derden. Ik wil geen uitspraken doen over de organisator in kwestie, maar maandagavond beslissen we of er wel nog voldoende vertrouwen is in de man. We moeten garanties hebben, zowel op gebied van financiën, veiligheid en organisatie" , zegt burgemeester Steve Vandenberge (sp.a), die gisteravond nog overlegde met zijn schepenen. Organisator Hugo Foets uit Scherpenheuvel krijgt nog tot maandag de tijd om een plan voor te leggen om alle schuldeisers te betalen. Doet hij dat niet of houdt dat plan geen steek, zal het contract mogelijks worden verbroken.

"Ik zeg in eer en geweten dat alle schuldeisers hun centen zullen zien. De inkomsten waren niet volgens de verwachting en ik ben bezig met afbetalen. Met sommigen heb ik afbetalingsplannen en andere facturen heb ik vandaag(gisteren, red.) betaald. Ik ontloop mijn verantwoordelijkheid geenszins. Bovendien had ik de uitvoering van het evenement zelf niet in handen. Voor het schepencollege van maandag leg ik een stevig plan voor", reageert Hugo Foets, de organisator van Ibiza @ The Beach en in het verleden de manager van verschillende Vlaamse artiesten.

"Ik begrijp niet dat de gemeente zich voor de tweede keer laat vangen", klinkt het bij één van de leveranciers. "Foets organiseerde ook al het Nostalgie Beach Festival in 2014 en ook daar leek de organisatie op niets. Leveranciers bleven met lege handen achter en Foets' toenmalig bedrijf ging failliet." Radio Nostalgie schoof toen Hugo Foets eigenhandig aan de kant. De leverancier die getuigt was ook de dupe op het Nostalgie Beach Festival.

"Mij werd verteld dat met de winst van Ibiza @ The Beach de schulden van Nostalgie Beach Festival terugbetaald zouden worden. Ik heb mij laten ompraten", besluit hij. Op die aantijgen aan het adres van de gemeente wil burgemeester Vandenberghe nog niet reageren. Evenmin op de vraag of het festival ook zonder de huidige organisator door kan gaan. De definitieve beslissing valt volgende maandagavond.

Meer nieuws uit Bredene

Populair op Regio

Recente foto's uit Bredene