ANTWERPEN

Stad nomineert vijf 'schone gebouwen'

De Roma. - Klaas De Scheirder
De Roma. - Klaas De Scheirder

De stad kiest opnieuw een 'schoonste gebouw', een verkiezing voor mooie plekken die niet altijd geklasseerd worden als erfgoed. De Roma, De Koninck-brouwerij, Pakhuis 't Glorie, De Grote Robijn en Architectenwoning Walter Van den Broeck dingen mee naar de titel.

Brouwerij De Koninck. - Klaas De Scheirder
Brouwerij De Koninck. - Klaas De Scheirder

De gebouwen dateren van de 16de eeuw over 1875 tot 1927 en werden de afgelopen 5 jaar gerestaureerd of herbestemd. Daarom zet de stad de plekken nu in de schijnwerpers.

De Roma is ondertussen gekend tot ver buiten Antwerpen. "De restauratie is dan ook eerder een verhaal van mensen dan van bakstenen", klinkt het bij de cultuurtempel.

Ook brouwerij De Koninck heeft er een serieuze make-over tot een echt belevingscentrum opzitten.

De Grote Robijn - een oud klooster- springt dan weer in het oog voor zijn moderne invulling met grote, huiselijke leefruimtes.Het fungeert nu als opvangcentrum voor jongeren.

De Architectenwoning Walter Van den Broeck in Berchem werd gekocht door architect Luc Rogiers die de beschermde woning in 2016 renoveerde. Hij behield de erfgoedelementen en dook in ander werk van Van den Broeck om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke visie te blijven.

Het opvallendste project is wellicht Pakhuis 't Glorie. Het pand was compleet in verval geraakt met zelfs een wietplantage in de kelder. De renovatie duurde ettelijke jaren. Architectenbureau Sculp.It vestigde zich intussen op de benedenverdieping en de bovenste verdiepingen werden woonruimtes.

Stemmen kan tot 12 september via www.schoonstegebouw. be. (NBA)

De Grote Robijn. - Klaas De Scheirder
De Grote Robijn. - Klaas De Scheirder
Architectenwoning Walter Van Den Broeck. - Klaas De Scheirder
Architectenwoning Walter Van Den Broeck. - Klaas De Scheirder
Pakhuis 't Glorie. - Klaas De Scheirder
Pakhuis 't Glorie. - Klaas De Scheirder

Meer nieuws uit Borsbeek

 • EMBLEM/LIER

  Jachthaven organiseert havenfeesten

  Op de grens van Emblem met Lier organiseert de Jachthaven Emblem nu zaterdag en zondag aan het Netekanaal zijn sfeervolle havenfeesten. Er worden rondvaarten… Meer
 • KONTICH/HOVE/BOECHOUT/AARTSELAAR/LINT

  Tien parochies gaan samenwerken

  Op 3 september gaan tien parochies samen werken. Het genootschap noemt 'Immanuel'. Het gaat om Sint-Leonardus in Aartselaar, Sint-Bavo in Boechout, Sint-Laurentius… Meer
 • ANTWERPEN

  Ziekenhuizen worden 'muziekenhuizen'

  Het district Antwerpen gaat muziekavonden geven in verschillende ziekenhuizen. De patiënten verlaten zo even hun dagelijkse omgeving en zorgen om te genieten… Meer

Recente foto's uit Borsbeek