BEVEREN-WAAS

PENITENTIAIR BEAMBTEN ZIJN WILLEKEURIGE COWBOY'S VOLGENS GEVANGENEN

Gedetineerden schrijven open brief

De gevangenen hekelen onder andere het willekeurig gedrag van de penitentiair beambten. - Kristof Pieters
De gevangenen hekelen onder andere het willekeurig gedrag van de penitentiair beambten. - Kristof Pieters

Na de cipiers hebben nu ook de gedetineerden hun ongenoegen geuit over de nieuwe gevangenis Poort van Beveren. De gevangenen wijzen echter vooral met een beschuldigende vinger naar de penitentiair beambten. "Het stellen van een vraag leidt geregeld tot tuchtstraffen", klinkt het in een open brief.

Brief gedetineerden 2 - KOS
Brief gedetineerden 2 - KOS

Er is niet alleen sociale onrust in de gevangenis van Beveren. Na de cipiers hebben nu ook de gevangenen zelf hun ongenoegen duidelijk gemaakt. Het personeel dreigde dit jaar al verschillende keren met staking. De cipiers voelen zich onveilig en klagen over een gebrek aan voldoende opgeleid personeel en technische mankementen. In een open brief reageren de gedetineerden verontwaardigd en weerleggen ze de problemen. "Er is nog geen enkel geval van geweld geweest tegenover het personeel en toch is hier zo'n onveiligheidsgevoel dat men zich wil laten bewapenen met stroomstootwapens."

Brief gedetineerden - KOS
Brief gedetineerden - KOS

Willekeur

Volgens de gevangenen gedragen sommige cipiers zich als cowboy's. "Elke beambte vult de richtlijnen anders in en ze spreken elkaar voortdurend tegen. De vrijheid van twee uur per dag open deur is al meermaals teruggebracht tot anderhalf uur en ook wandelingen worden naar goeddunken ingekort. Het stellen van een vraag staat regelmatig gelijk aan moeilijk gedrag met tuchtstraffen als gevolg."

De gevangenen benadrukken dat ze geen vragende partij zijn voor meer vrijheden of privileges. "We willen enkel een humane detentie waarbij we onze straf kunnen uitzitten en schulden aan de maatschappij aflossen. De meeste onder ons grijpen de kans tot arbeid met beide handen maar we verdienen er niks mee. De verdiensten zijn begroot op 0,90 euro per uur, dat is 138 euro per week. We moeten daarmee wel onze spullen aan dezelfde prijzen kopen als in de supermarkt. Veel marge voor wat extra luxe zoals een pot choco of een fles cola is er dan ook niet. De meeste onder ons hebben een overplaatsing naar Beveren gevraagd omdat we hier onze detentietijd zinvol zouden kunnen invullen, maar in de praktijk is daar weinig van te merken. Gelukkig zijn er ook cipiers die zich wel nog menselijk kunnen opstellen."

De gevangenen wijzen er ook op dat de infrastructuur vijf maanden na opening nog altijd problemen vertoont. "De wind giert hier door kieren en in sommige cellen stroomt het water bij regenval langs de muren naar beneden zodat gedetineerden verplicht worden op de grond te slapen."

Nieuwe mentaliteit

Dat laatste wordt door Lauren Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen, ten stelligste ontkend. Dat er ongenoegen is bij de gevangenen, kan hij echter wel begrijpen. "We moeten deze open brief met een korrel zout nemen, maar het klopt dat er klachten zijn langs beide kanten. De instelling is echter nog altijd niet 100 procent operationeel. Het is bovendien niet alleen een nieuwe gevangenis maar ook een nieuwe gevangenismentaliteit. Het is een leerproces en iedereen moet wat zoeken naar zijn plaats. Het is ook om die reden dat we de instroom van nieuwe gedetineerden vertraagd hebben."

De volledige brief kan je nalezen op hln.be/regio/nieuws-uit-beveren

Meer nieuws uit Beveren

 • Gyproc viert geboorte van torenvalk Beveren
  KALLO-BEVEREN

  Gyproc viert geboorte van torenvalk

  Bij Gyproc, de bekende fabrikant van gipskartonplaten, is een torenvalk geboren. Een koppel valken had een nest gemaakt aan de calcinatietoren van de fabriek… Meer
 • Nieuwe toekomst voor oud fort Beveren
  KALLO-BEVEREN

  Nieuwe toekomst voor oud fort

  Fort Sint-Marie krijgt een nieuwe bestemming. Maatschappij Linkerscheldeoever zal dit jaar een toekomstplan en haalbaarheidsstudie opmaken. Het fort krijgt… Meer
 • BEVEREN

  Aanpassen rijrichting Gravenplein

  Op 31 mei, in de loop van de dag, worden de rijrichtingen aangepast op het Gravenplein. De huidige inrit wordt een in en uitrit, de uitrit wordt de werfweg… Meer
 • SINT-NIKLAAS

  Handtas gestolen

  Een 31-jarige vrouw uit Sint-Niklaas bracht maandag haar leeggoed naar een glascontainer op de Heidebaan. Op dat moment stal een onbekende persoon haar… Meer

Populair op Regio

Recente foto's uit Beveren