BEVEREN

CIPIERS LEGGEN 24 UUR HET WERK NEER

"Gevangenenstop tot er meer personeel is"

De cipiers zetten een stakingspiket op voor de poorten van de gevangenis. - Foto Pieters
De cipiers zetten een stakingspiket op voor de poorten van de gevangenis. - Foto Pieters

De cipiers van de gevangenis Poort van Beveren legden gisteren het werk neer. "Zolang er geen cipiers bijkomen, zullen er ook geen extra gevangenen worden opgevangen", zeggen ze vastberaden.

Een meerderheid van het personeel van de gevangenis legde gisterochtend het werk neer om deel te nemen aan een 24 uren-staking. De taken werden overgenomen door de politie Beveren en personeel van de federale politie. Dit betekende wel dat het nachtregime ingevoerd moest worden en er voor de tweede dag op rij geen bezoek werd toegelaten voor de gedetineerden. Ook de wandelingen werden geschrapt. De staking duurt tot vanochtend 6 uur.

Tot 60 mensen te kort

De drie vakbonden hadden gisteren een piket opgetrokken aan de ingang van de gevangenis. Ze klagen over het gebrek aan respons van de nieuwe regering op hun grieven. "We hebben een waslijst aan klachten", zegt Ann Van Heijfte (ACV). "Dit gaat van het niet toekennen van verlof voorafgaand aan het pensioen tot besparingen op het kader." Vooral dat laatste ligt de cipiers zwaar op de maag. "We moesten al 2% bezuinigen maar dat wordt nu 4% en tegen het einde van de legislatuur zal dat 10% zijn", zegt Joris Verschraegen (ACOD). "We begrijpen de redenering van deze regering toch niet goed. Men wil nog gevangenissen bijbouwen maar tegelijk geen extra personeel aanwerven. Hier in Beveren komen we nog altijd 40 tot 60 mensen te kort. De cipiers die hier werken, zijn trouwens vaak afkomstig van andere penitentiaire instellingen. Bijgevolg zit men daar natuurlijk ook met personeelstekort."

Geen geld

De vakbonden vinden het dan ook hallucinant dat contracten van bepaalde duur niet verlengd dreigen te worden. "Het gaat om mensen die tijdelijk aangeworven zijn om een handje toe te steken", legt Van Heijfte uit. "Die mensen hebben niet het ingangsexamen afgelegd voor cipier omdat ze op korte tijd ingezet moesten worden. Intussen hebben die mensen wel een pak ervaring opgedaan. Al die ervaring wordt nu gewoon op straat gegooid."

Voor de drie bonden is het zo klaar als een klontje dat er geen gevangenen meer bijkomen zolang het personeelskader niet is ingevuld. "Momenteel zijn er 225 gedetineerden in onze gevangenis en zijn er nog 76 cellen vrij. Zolang er geen extra personeel is, voeren we een gevangenenstop in. We moeten er voor zorgen dat de veiligheid niet in het gedrang komt."

Het probleem is niet dat er te weinig kandidaten zijn om cipier te worden. "Er zijn duizenden mensen die zich via Selor, het selectieorgaan van de overheid, hebben ingeschreven", weet Robby De Kaey (ACOD). "Maar er worden geen examens georganiseerd omdat justitie met een put van vijf miljoen euro zit en er geen geld is voor aanwervingen."

Meer nieuws uit Beveren

 • Gyproc viert geboorte van torenvalk Beveren
  KALLO-BEVEREN

  Gyproc viert geboorte van torenvalk

  Bij Gyproc, de bekende fabrikant van gipskartonplaten, is een torenvalk geboren. Een koppel valken had een nest gemaakt aan de calcinatietoren van de fabriek… Meer
 • Nieuwe toekomst voor oud fort Beveren
  KALLO-BEVEREN

  Nieuwe toekomst voor oud fort

  Fort Sint-Marie krijgt een nieuwe bestemming. Maatschappij Linkerscheldeoever zal dit jaar een toekomstplan en haalbaarheidsstudie opmaken. Het fort krijgt… Meer
 • BEVEREN

  Aanpassen rijrichting Gravenplein

  Op 31 mei, in de loop van de dag, worden de rijrichtingen aangepast op het Gravenplein. De huidige inrit wordt een in en uitrit, de uitrit wordt de werfweg… Meer
 • SINT-NIKLAAS

  Handtas gestolen

  Een 31-jarige vrouw uit Sint-Niklaas bracht maandag haar leeggoed naar een glascontainer op de Heidebaan. Op dat moment stal een onbekende persoon haar… Meer

Populair op Regio

Recente foto's uit Beveren