OVERMERE/KALKEN

BROKSTUKKEN GEVONDEN IN MAISVELD NA ZOEKTOCHT VAN BIJNA TWEE JAAR

Vliegtuig uit WOII opgegraven

Pieter Janssens met een deel van het jachtvliegtuig. - Copyright : Geert De Rycke
Pieter Janssens met een deel van het jachtvliegtuig. - Copyright : Geert De Rycke

Pieter Janssens (34) uit Overmere heeft zaterdag de brokstukken van een Duitse jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Na een zoektocht van bijna twee jaar vond de dertiger restanten van het vliegtuig in een maisveld in Kalken. "Ik ben gelukkig. Dit is een manier om de verhalen over de oorlog niet verloren te laten gaan."

Een kraan graaft heel voorzichtig een laag aarde weg op het maisveld. - Copyright : Geert De Rycke
Een kraan graaft heel voorzichtig een laag aarde weg op het maisveld. - Copyright : Geert De Rycke

"Dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duits jachtvliegtuig neerstortte niet ver van de Bontinckstraat in Kalken is een bekend volksverhaal", zegt Pieter Janssens (34). "Verhalen over de wereldoorlogen hebben me altijd geboeid, net omdat veel zich in onze streek afspeelde." Zo vond Pieter vorig jaar ook al de restanten van een vliegende bom uit de Tweede Wereldoorlog. "Ik legde mijn oor te luister bij verschillende oudere mensen die de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakten en zo kwam ik steeds dichter bij de plek waar het Duitse jachtvliegtuig moest liggen." Toen Pieter wist in welk veld het vliegtuig lag, pleegde hij overleg met eigenaar Marc Bollaert. "We wisten dat hier ergens een Duits vliegtuig neerstortte maar op welk veld dat juist was, daar hadden we geen idee van. We hebben de maïs iets vroeger gemaaid dan voorzien zodat de opgravingswerken konden starten. Ook wij waren nieuwsgierig naar wat er hier ligt", zegt Bollaert.

Met hem een nieuwsgierig team van archeologen, mensen van Belgian Aviation History Association Archaeology Team (BAHAAT), Cynrik De Decker en Pieter Janssens zelf. "Dit is echt een bijzonder moment voor ons", zegt Janssens. De spanning was dan ook te snijden toen de kraanman van grondwerken D'Heer met veel precisie aan het graafwerk begon. "Ik heb nu erg veel stress, gewoon om wat we te zien gaan krijgen."

Vrijwilligers bekijken enkele stukken die tijdens de zoektocht werden opgegraven. - Copyright : Geert De Rycke
Vrijwilligers bekijken enkele stukken die tijdens de zoektocht werden opgegraven. - Copyright : Geert De Rycke

Tijdrovend

Enkele uren later werden herkenbare stukken uit de grond gehaald zoals een boordkanon en de motor van het vliegtuig. "Ik ben echt gelukkig", reageert Janssens. "Dit brengt de verhalen over de Tweede Wereldoorlog een beetje tot leven. Dit is een manier om die verhalen niet zomaar verloren te laten gaan. Deze vondst houdt ook voor onze kinderen en kleinkinderen het verleden levend."

Het Duitse jachttoestel is van het type Focke Wulf FW 190, een Duitse éénmotorige jager die vanaf 1941 werd ingezet boven het Kanaalfront. "Dit vliegtuig stortte hier neer tijdens het luchtgevecht van 14 mei 1943, tijdens het Amerikaanse bombardementsoffensief op doelwitten in Duitsland en in bezet gebied. Voor de piloot liep het fataal af. Die werd niet ver van de brokstukken dood teruggevonden. Volgens ooggetuigen was hij te laat gesprongen", weet Pieter.

De gevonden stukken worden nu geïnventariseerd en opgekuist. "Na overleg met het gemeentebestuur van Laarne wordt bekeken of de stukken een vaste plaats kunnen krijgen zodat iedereen ze kan komen bewonderen. Pieter is voorlopig niet van plan om een nieuwe zoektocht te starten. "Het is erg tijdrovend en zo'n werken kosten veel geld. Maar gelukkig had ik steun van verschillende organisaties en bedrijven."

Meer nieuws uit Berlare

 • LOKEREN

  Zara Larsson niet op Feesten

  De Zweedse zangeres Zara Larsson heeft haar geplande concert op zondag 13 augustus geannuleerd. "Door een conflict in haar touragenda moet Zara noodgedwongen… Meer
 • WETTEREN

  Jeugdraad zoekt nieuw logo

  De Wetterse Jeugdraad zoekt een nieuw logo en schrijft hiervoor een wedstrijd uit. Het creatiefste en winnende ontwerp wordt beloond met een waardebon… Meer
 • DENDERMONDE

  Steenpuin verwijderen

  Op de Kroonveldlaan in Dendermonde verloor een vrachtwagen dinsdagavond rond 20.15 uur een klein deel van zijn lading. Het ging om steenafval dat op de… Meer
 • 120 soorten whisky op folkfestival Berlare
  DENDERMONDE

  120 soorten whisky op folkfestival

  M'Eire Morough gaat dit jaar opnieuw door op vrijdag 28 en zaterdag 29 juli en met ronkende namen zoals Marijn Devalck en Pieter Embrechts belooft het… Meer

Recente foto's uit Berlare