ANTWERPEN/STABROEK

Sirenes loeiden niet bij Indaver-ontploffing: bevel moet via fax

Bij de enorme ontploffing bij Indaver hebben de Seveso-sirenes niet geloeid om de omwonenden te waarschuwen. Het bevel voor de sirenes moet nog per fax (!) naar de Civiele Bescherming worden gestuurd. "Te traag", vond burgemeester Rik Frans die de voorkeur gaf aan sms-alarm en boodschappen op sociale media.

Een bewoner van Stabroek reageerde lichtelijk verbaasd op de Facebook-pagina van Indaver. "Waar was het Seveso-alarm om de inwoners van Stabroek en omstreken te verwittigen juist na die toch enorme ontploffing? Dikke schande!" De naam Seveso verwijst naar het Italiaanse stadje waar in 1976 zo'n tweehonderd bewoners verminkt raakten door een gaswolk uit een chemisch bedrijf.

"Als burgemeester kan ik die sirenes inschakelen door een gehandtekend bevel te faxen naar de hoofdzetel van de Civiele Bescherming in Liedekerke", zegt Rik Frans. " Dan nog duurt het een uur voor de procedure rond is en de sirenes loeien. De ontploffing van Indaver was spectaculair maar niet gevaarlijk voor Stabroek."

Sneller via website

Stabroek koos daarom andere, snellere alarmkanalen: websites, radio 1 en 2, een radiowagen van de politie en telefonisch alarm in de straten vlakbij Indaver. Volgens info-ambtenaar Kris van der Maat zijn in Stabroek zo'n driehonderd bewoners per telefoon gealarmeerd.

Het Crisiscentrum is bezig met de uitbouw van een nationaal alarmsystem per telefoon. Bewoners krijgen dan een sms op hun gsm of een gesproken boodschap via hun vaste telefoon. Dat systeem heet B-Alert en treedt na de zomer in werking.

Woordvoerder Peter Mertens van het Crisiscentrum: "Begin volgend jaar wordt het netwerk van sirenes aan B-alert gekoppeld zodat de burgemeester geen fax meer naar de civiele bescherming hoeven te sturen." (VTT/PLA)

Meer nieuws uit Antwerpen

 • 24 uur geen Antwerpse Velo's meer Antwerpen
  ANTWERPEN

  24 uur geen Antwerpse Velo's meer

  Het deelfietsensysteem Velo in Antwerpen zal dit weekend 24 uur onbeschikbaar zijn. Het krijgt vrijdag om 23 uur een software-update. De software wordt… Meer
 • ANTWERPEN

  Extra concert De Strangers

  Nekka vzw en De Roma organiseren op 22 oktober een ode aan De Strangers ter gelegenheid van hun 65ste verjaardag. Omdat het concert meteen uitverkocht… Meer
 • ANTWERPEN

  Spijbelen licht gedaald

  In onze krant zijn gisteren alarmerende cijfers verschenen over het spijbelgedrag in het basisonderwijs. Het aantal spijbelaars in Vlaamse basisscholen… Meer
 • Vzw Zomaar opent pop-upcamping Antwerpen
  ANTWERPEN

  Vzw Zomaar opent pop-upcamping

  De zomervakantie loopt stilaan op haar einde, maar daar wil niemand bij vzw Zomaar aan denken. Na het succes van vorig jaar stelt de vzw opnieuw haar pop-upcamping… Meer

Recente foto's uit Antwerpen