ANTWERPEN/DEURNE

'GENTLEMAN' PALMDE OUDJES IN MET JAGUAR EN FINANCIEEL ADVIES

Nepadvocaat twee jaar naar cel

Werner Trekels gedroeg zich als een attente gentleman tegenover de bejaarde slachtoffers. - Patrick Lefelon
Werner Trekels gedroeg zich als een attente gentleman tegenover de bejaarde slachtoffers. - Patrick Lefelon

De gokverslaafde Werner Trekels (71) is veroordeeld tot 2 jaar cel voor de oplichting van bejaarden. De man gaf zich in zorgcentrum Vrijgewijde in Deurne uit als nepadvocaat en troggelde bejaarden 107.000 euro af. Pas toen de slachtoffers naar de pers stapten, ging de politie achter de oplichter aan.

De 71-jarige Werner Trekels verliet gisteren in alle stilte de rechtbank. Hij was nog maar een schim van de attente, welbespraakte gentleman, zoals de bejaarden van zorgcentrum Vrijgewijde in Deurne hem in 2013 hadden leren kennen. Trekels gaf de alleenstaande oudjes extra aandacht, nam hen mee in zijn Jaguar, bracht 'zomaar' bloemen of een cadeautje mee.

Naamkaartjes

Eenmaal het vertrouwen gewonnen kwam Trekels met zijn financieel advies op de proppen. Hij deelde ook naamkaartjes met als titel 'advocaat' uit. Hij had echter geen diploma rechten. De 84-jarige Yvonne B. die haar huis had verkocht voor een serviceflat, gaf de overschot van de verkoop aan Trekels. Hij zou 107.000 euro beleggen in Luxemburg. Een andere familie kocht een huis op lijfrente en dokte de rente maandelijks af aan Trekels. Hij zou het geld doorstorten aan de eigenaars.

Gekste uitvluchten

Wanneer iemand zijn geld terugvroeg verzon Trekels de gekste uitvluchten: "Mijn vrouw moet geopereerd worden in Zwitserland." Of "De Bijzondere Belastingsinspectie heeft het belegde geld geblokkeerd."

Op zijn proces bekende Trekels dat hij de mensen had opgelicht. Zijn advocaat Ben Crossiers vroeg wel de opslorping. Trekels was in 2013 al eens in Gent veroordeeld voor oplichting en voor het valselijk gebruik van de titel van advocaat. De rechtbank stelde in zijn vonnis gisteren dat voor Werner Trekels maar één zaak telde: "Enkel zijn persoonlijk geldgewin primeert. Hij staat niet stil bij het feit dat slachtoffers daardoor in zeer ernstige financiële problemen kwamen."

Extra straf

Volgens de rechters verdient Trekels een extra straf bovenop zijn eerdere voorwaardelijke straf in Gent. Hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenis en moet zijn twee slachtoffers in totaal zo'n 167.000 euro terugbetalen.

De familie en kennissen van Yvonne B. reageerden gisteren tevreden. Kennis Alfons Horemans: "Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om de politie en het parket in beweging te krijgen. Ik heb zelfs brieven naar de koning geschreven. Pas toen de zaak in de media kwam, is Trekels opgepakt. De kans dat Yvonne nog iets van haar geld terugziet is klein. Trekels heeft alles opgesoupeerd. Maar tenminste is hij daarvoor nu gestraft."

Meer nieuws uit Antwerpen

 • Politieman schiet vuurpijl op dak Antwerpen
  ANTWERPEN

  Politieman schiet vuurpijl op dak

  De vuurpijl die twee weken geleden op het dak van Anderlecht-speler Michaël Heylen in Antwerpen terechtkwam, is afgestoken door een bestuurslid van 2de… Meer
 • De Lijn veilt twee oude trams Antwerpen
  ANTWERPEN

  De Lijn veilt twee oude trams

  De Lijn vervangt tegen het einde van de zomer 25 oude zogenaamde pcc-trams (een afkorting voor President's Conference Committee, een Amerikaans merk) door… Meer
 • ANTWERPEN

  Opluchtzwembad De Molen langer open

  De weersvoorspellingen voor het weekend zien er zeer goed uit. Daarom zal openluchtzwembad De Molen tot en met zondag later open zijn. Waterratten kunnen… Meer
 • Antwerpen

  Citaat van de week

  "Ik botste laatst op één van de moordenaars in de nachtwinkel. Gelukkig kon ik mij beheersen toen hij zijn middelvinger opstak" Rudi van Dyck Meer

Recente foto's uit Antwerpen