BERCHEM/BORGERHOUT/HOBOKEN

YOUSEF EL G. PREDIKTE IN DRIE ANTWERPSE MOSKEEËN

Imam gaat zelf in Syrië strijden

Imam Youssef El G. tijdens het vrijdaggebed. - kos
Imam Youssef El G. tijdens het vrijdaggebed. - kos

Een jonge Marokkaanse imam die in drie moskeeën preken gaf en uit de koran reciteerde, is zelf naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij radicale islamstrijders. Zijn vertrek zorgt voor een schokgolf onder Antwerpse moslims. "Wie gelooft nu nog dat moskeeën niets met radicalisme te maken hebben?", klinkt het.

Imam Youssef El G., een jonge Marokkaanse man die vlot Nederlands spreekt, ging tot een maand geleden voor in het gebed in de moskee El Mohsinien in Berchem. Daarvoor was hij ook al actief in de moskee El Tah El Nasser in Hoboken en moskee De Koepel in Borgerhout.

Sinds een maand is de imam spoorloos. Veiligheidsdiensten hebben informatie gekregen van de moslimgemeenschap dat Youssef El G. samen met nog twee mannen naar Syrië is vertrokken om zich aan te sluiten bij het jihadistische verzet. Het gerecht is een opsporingsonderzoek gestart.

Perplex

Een moslim die een tijd in het bestuur zat van een van de moskeeën, getuigt: "Het nieuws gaat hard rond. De drie moskeebesturen staan perplex. Hun moskeeën stonden bekend als 'gematigd' en werden daarom minder in het oog gehouden. Nu blijkt dat hun eigenste imam gaat vechten met radicale moslims. Hoe is het mogelijk dat in de besturen niemand iets in de gaten had? De moskeebesturen moeten veel meer op hun hoede zijn voor wie zij verantwoordelijkheid geven bij het islamonderwijs, de vrijdaggebeden en de preken."

"Mooie stem"

"Ik wist hier totaal niets van", reageert Abu Buytaert, de bekeerling die nu aan het hoofd staat van moskee De Koepel in Borgerhout. "Ik ken imam Youssef El G. omdat hij twee jaar geleden actief was bij de Koepel. Wij zaten zonder imam en hebben hem dan gekozen omdat hij zo'n mooie stem had en ook in het Nederlands uit de Koran voorlas."

Veel invloed

Bij de moskeeën van Hoboken en Berchem vonden wij niemand die kon of wilde reageren. Ook de bekende Antwerpse imam Nordine Taouil viel gisteren uit de lucht. "Ik heb van die imam Yousef El G. nog nooit gehoord. Het is het eerste wat ik hoor van een Antwerpse imam die naar Syrië zou zijn vertrokken", zegt Taouil onthutst.

De Antwerpse stadsdienst Samen Leven, die zich bezighoudt met deradicalisering, is ingelicht over de vertrokken imam. Vooral het feit dat hij in grote moskeeën actief was, baart de overheidsdiensten zorgen. In zijn laatste werkplek, moskee El Mohsinien in Berchem, komen wekelijks 1.000 gelovigen over de vloer. Dat geeft een idee van de invloed die de man mogelijk heeft gehad. Youssef El G. was wel zo slim om geen radicale standpunten in te nemen tijdens zijn publieke optredens.

"Zo hebben de moskeebesturen zich in slaap laten wiegen", valt te horen bij politiediensten. "De moskeebesturen bestaan vaak uit oudere moslims. Hun functie geeft hen een zekere status binnen de moslimgemeenschap. Maar in de dagelijkse werking van de moskee trekken andere mensen aan de touwtjes. Zoals imam Youssef El G., die zijn radicale ideeën verspreidt in persoonlijke contacten met gelovigen terwijl de moskee naar de buitenwereld een goede, gematigde reputatie heeft. Nu hij plots naar Syrië is vertrokken, schrikt het moskeebestuur wakker."

Meer nieuws uit Antwerpen

 • Homohaters slaan man in elkaar Antwerpen
  ANTWERPEN

  Homohaters slaan man in elkaar

  De 35-jarige steward Pascal is afgelopen weekend door homohaters in elkaar geslagen. De man was eerst in café 't Nivo in de Grote Pieter Potstraat lastig… Meer
 • ANTWERPEN

  Zeeloodsen houden stiptheidsacties

  Een aantal zeeloodsen heeft gisteren stiptheidsacties gehouden. Daardoor lagen er meer dan 20 schepen voor anker die de haven niet konden binnenvaren.… Meer
 • ANTWERPEN

  Fietser knalt tegen portier

  In de Van Stralenstraat in Antwerpen is maandag een 62-jarige fietser tegen een opengaand portier geknald. De bestuurder van de wagen beweerde dat hij… Meer

Recente foto's uit Antwerpen