ANTWERPEN

Bewoners leggen heraanleg Paardenmarkt stil

De heraanleg van de Paardenmarkt ligt stil, omdat enkele bewoners een klacht hebben ingediend. Het kan nog 3 maanden duren voor er een uitspraak is. Nu heerst chaos en onduidelijkheid op de Paardenmarkt, tot frustratie van de cafébazen en de winkeliers.

De huidige verkeerssituatie op de Paardenmarkt is op zijn zachtst gezegd bizar te noemen. De ooit zo brede straat die vanaf de Italiëlei tot het historisch centrum leidt, is nu onderverdeeld in verschillende zones. De rijweg is versmald en afgebakend met betonblokken en parkeerplaatsen, waardoor een metersbrede laag asfalt nu schijnbaar zinloos naast het voetpad ligt.

Fietsers maken dankbaar gebruik van de vrijgekomen ruimte, maar in de plannen voor de nieuwe Paardenmarkt is die zone eigenlijk bedoeld als brede wandelboulevard voor voetgangers.

De reden voor die onduidelijke situatie? De heraanleg van de Paardenmarkt werd plots stilgelegd, omdat een van de bewoners een klacht heeft ingediend. Een nieuwe bushalte en een gebrek aan laad- en loszone waren voor de bewoner in kwestie redenen om de heraanleg tegen te houden. "De behandeling van die klacht zou twee tot drie maanden duren. Voor er een uitspraak is, kunnen wij niets meer doen", zegt districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA). "De lege zone zou omgetoverd worden tot een brede wandelboulevard, aangevuld met extra groen en originele fietsenstallingen in de vorm van een paard. Er zijn inspraakmomenten geweest, maar blijkbaar heeft een van de bewoners nu toch besloten om een klacht in te dienen."

-30% omzet

Jan Van Der Stappen, uitbater van het gekende blues-café Crossroads, is niet te spreken over de toestand op de Paardenmarkt. "Mijn omzet is al met 30% gedaald sinds de knip van de Leien. En nu krijgen we dit. Die heraanleg is een ramp voor mijn zaak. Elke zondagnamiddag is hier live muziek, maar mijn klanten kunnen niet meer parkeren en de bands kunnen hun instrumenten niet langer voor de deur uitladen."

Toch richt Van Der Stappen zijn frustratie niet op de buren die de klacht hebben ingediend. "Ze zijn hier langs geweest met een petitie tegen de plannen voor een heraanleg. De hele straat heeft getekend. We waren wel aanwezig op die zogenaamde inspraakmomenten, maar het district heeft met onze opmerkingen geen rekening gehouden." (PJBA)

Meer nieuws uit Antwerpen

 • Bomen krijgen laatste woord Antwerpen
  ANTWERPEN

  Bomen krijgen laatste woord

  De buurtbewoners van de Charlottalei organiseerden gisteren om 20 uur een wake voor de kastanjebomen die komend weekend gekapt worden. Onder het motto:… Meer
 • Zeven feiten over jarige Brabo Antwerpen
  ANTWERPEN

  Zeven feiten over jarige Brabo

  Brabo, het bekendste beeld in onze stad, is gisteren 130 jaar geworden. De verjaardag passeerde eerder geruisloos maar stadsgids Tanguy Ottomer wist nog… Meer
 • Voorgevel beklad met rode graffiti Antwerpen
  ANTWERPEN

  Voorgevel beklad met rode graffiti

  Voor Anneke Vermeiren en Hugo Martens uit Linkeroever was het gisterenochtend onaangenaam wakker worden. De voorgevel van hun woning in de Jan van Heelulaan… Meer
 • ANTWERPEN

  Man steelt Cent Wafers

  Wesley G. moest zich gisteren verantwoorden voor de rechtbank voor feiten van diefstal. De man had op vier verschillende momenten een kleine diefstal gepleegd:… Meer

Recente foto's uit Antwerpen