ANTWERPEN

BERGING BLITS OPENLUCHTZWEMBAD VAN 600 TON GESTART

Badboot is nu modderige bak roest

De Badboot bij de opening in augustus 2012. - laenen
De Badboot bij de opening in augustus 2012. - laenen

In het Kattendijkdok werd het eerste deel van de Badboot gisteren uit het water gehaald. Met twee reusachtige kranen werd het zwembad-gedeelte van de boot op een drijvend ponton gezet. Een team onderzocht de bodem van het schip om te achterhalen waardoor het precies is gezonken.

Via een kolossale kraan wordt de Badboot op een drijvend ponton gehesen. - Laenen
Via een kolossale kraan wordt de Badboot op een drijvend ponton gehesen. - Laenen

Na een laatste controle door duikers wordt alles in gereedheid gebracht om het eerste deel van de gezonken Badboot te bergen. Pers en toeschouwers staan aan de kade toe te kijken. Even gebeurt er niets, maar dan spannen de dikke kettingen zich en wordt de boot druipend uit het water gehaald. Een vuile, modderige, verroeste bak is wat overblijft van het ooit zo populaire, blitse openluchtzwembad.

"Je herkent hem bijna niet meer. Enkel het trapladdertje verraadt dat dit ooit onze Badboot was." Zaakvoerder Willy Wyn en zijn vrouw kijken toe hoe hun boot aan de oppervlakte verschijnt. "Het grind van ons zuiveringssysteem werd vorige week al verwijderd. Dat scheelt al in gewicht, maar nog steeds is het een enorm gevaarte."

Het trapladdertje komt als eerste boven water piepen. - Laenen
Het trapladdertje komt als eerste boven water piepen. - Laenen

Water uitpompen

Het heffen van de boot gebeurt traag en behoedzaam omdat de Nederlandse bergingsfirma Hebo geen enkel risico wil nemen met het kolossale gewicht dat de kranen moeten dragen. Het zwembad zelf weegt 600 ton, het gewicht van het water in het bad en in de buffertank weegt samen nog eens 800 ton. Wanneer de boot halverwege het wateroppervlak is, wordt al het water met vijf pompinstallaties uit het bad gepompt. Als het zwembad zo'n drie meter boven het wateroppervlak hangt, wordt een ponton onder de boot gemanoeuvreerd. Een onderzoeksteam onder leiding van kapitein Beeckmans betreedt het ponton om de onderkant van het zwembad te onderzoeken. "Het is nog altijd niet duidelijk hoe de Badboot gezonken is", zegt zaakvoerder Willy Wyn. "We vermoeden dat een scheur in het bad zelf de oorzaak is, daarom wordt de bodem aan die kant nu onderzocht." Wanneer het onderzoeksteam klaar is, vaart het ponton naar de kant van het dok.

Enkele meters verder in het dok steken nog enkele tentpalen uit het water. Meeuwen rusten nietsvermoedend uit op het dak van de boot. "Dat is de feestzaal van de Badboot", zegt Wyn. "Het dok is 5,6 meter diep, en het hoogste punt van onze feestzaal is nog een meter hoger." De technische ruimte, de kleedkamer en de feestzaal van de Badboot liggen nog onder water. Die drie delen worden volgende week een voor een uit het Kattendijkdok gehaald, waarna ze in Nederland gesloopt zullen worden.

Laenen
Laenen

Meer nieuws uit Antwerpen

 • Homohaters slaan man in elkaar Antwerpen
  ANTWERPEN

  Homohaters slaan man in elkaar

  De 35-jarige steward Pascal is afgelopen weekend door homohaters in elkaar geslagen. De man was eerst in café 't Nivo in de Grote Pieter Potstraat lastig… Meer
 • ANTWERPEN

  Zeeloodsen houden stiptheidsacties

  Een aantal zeeloodsen heeft gisteren stiptheidsacties gehouden. Daardoor lagen er meer dan 20 schepen voor anker die de haven niet konden binnenvaren.… Meer
 • ANTWERPEN

  Fietser knalt tegen portier

  In de Van Stralenstraat in Antwerpen is maandag een 62-jarige fietser tegen een opengaand portier geknald. De bestuurder van de wagen beweerde dat hij… Meer

Recente foto's uit Antwerpen