ANTWERPEN

Al 680 mensen ondertekenen petitie tegen komst Primark

Initiatiefneemster Martyna Majchrzak (21). - Laenen
Initiatiefneemster Martyna Majchrzak (21). - Laenen

Een Antwerpse studente heeft een online petitie opgestart tegen de komst van een nieuwe vestiging van de winkelketen Primark op de Meir. Al 680 mensen ondertekenden de petitie op de website change.org.

Martyna Majchrzak (21) studeert Journalistiek aan de AP-hogeschool. Toen ze vorige week vernam dat er een Primark-winkel naar Antwerpen komt, besloot ze een petitie op te starten om haar ongenoegen te uiten. "De aanpak van Primark is ethisch niet correct. De winkel stelt kinderen aan het werk in lage loon-landen. Daardoor kunnen ze hun kleding aan spotprijzen verkopen. En dat is dan weer oneerlijke concurrentie voor lokale winkels."

De vestiging op de Meir komt er pas in 2017. Denkt Martyna dat ze de komst van Primark kan vermijden? "Laten we eerst maar eens 1.000 handtekeningen verzamelen. Dan contacteer ik de eigenaar van het pand om hem te tonen dat niet iedereen even blij is met een Primark-winkel in Antwerpen. In elk geval wil ik de mensen bewustmaken van de kleding die ze kopen."

Ook tegenwind

Martyna krijgt ook tegenwind. "Op Twitter zijn er ook heel wat mensen die me verwijten dat ik hypocriet ben. Ik weet ook wel dat Primark niet de enige winkelketen is die zijn kleding in lagelonenlanden laat fabriceren. Maar nu ze plannen hebben om een winkel in Antwerpen te openen, wil ik daar iets tegen doen."

Winkelstraat-manager Linda Cloots, van vzw Beleef Antwerpen, reageert. "De eigenaar van het pand beslist welke winkel zich daar vestigt. Wij hebben daar als handelaarsvereniging geen enkele invloed op. Maar ik vind het wel positief wanneer klanten kritisch zijn voor de merken en de winkels waar ze hun kleding kopen." (PJBA)

Wie de petitie wil ondertekenen, kan hier terecht.

Meer nieuws uit Antwerpen

 • Homohaters slaan man in elkaar Antwerpen
  ANTWERPEN

  Homohaters slaan man in elkaar

  De 35-jarige steward Pascal is afgelopen weekend door homohaters in elkaar geslagen. De man was eerst in café 't Nivo in de Grote Pieter Potstraat lastig… Meer
 • ANTWERPEN

  Zeeloodsen houden stiptheidsacties

  Een aantal zeeloodsen heeft gisteren stiptheidsacties gehouden. Daardoor lagen er meer dan 20 schepen voor anker die de haven niet konden binnenvaren.… Meer
 • ANTWERPEN

  Fietser knalt tegen portier

  In de Van Stralenstraat in Antwerpen is maandag een 62-jarige fietser tegen een opengaand portier geknald. De bestuurder van de wagen beweerde dat hij… Meer

Recente foto's uit Antwerpen