ANTWERPEN

MARKTKRAMERS THEATERPLEIN ZIJN BOOS OP STAD NA HERINDELING

"Nieuw plan stort markt in chaos"

De marktkramers zijn boos: door het nieuwe plaatsplan zijn ze hun oude vertrouwde stek kwijt. - Klaas De Scheirder
De marktkramers zijn boos: door het nieuwe plaatsplan zijn ze hun oude vertrouwde stek kwijt. - Klaas De Scheirder

De stad stort de populaire zaterdagmarkt op de Oude Vaartplaats en het Theaterplein vanaf 1 april in chaos. Dat zeggen een aantal boze marktkramers, nu dat ze het nieuwe plaatsplan onder ogen hebben gekregen. "Na het probleem met de lage-emissiezone (LEZ) is dit alweer een klap", klaagt woordvoerder Stefan Vanderplas.

Meer ruimte voor de brandweer en comfort voor de marktkramers én de klanten. Dat is volgens Kris Goossenaerts, woordvoerder van schepen van Markten en Foren Ludo Van Campenhout (N-VA), het opzet van de hertekende zaterdagmarkt. Die telt 368 kavels. "Voor het gros van de handelaars verandert er weinig of niets. De bestaande indeling was echt gedateerd."

Maar dat krijg je niet verkocht aan Stefan Vanderplas, een marktkramer uit de regio Aalst die de grieven van zijn collega's vertolkt. De regen van zaterdagochtend maakte de sfeer er nog wat somberder op. Vanderplas: "Ik had een mooie plek voor mijn fruit- en delicatessenkraam. En nu zetten ze me ergens waar ik mijn luiken door een boom niet eens meer kan openen. Onbegrijpelijk. Dit tart alle verbeelding. Ik vrees dat dit achter een bureau beslist is door iemand die niet eens is komen kijken. Bovendien krijgen we een aangetekende brief amper twee weken voor 1 april. Sommige handelaars hebben nog geen tijd gehad om het plan te gaan inkijken. De klanten gaan hun vertrouwde kraam niet meer terugvinden."

"Te laat verwittigd"

Kristel De Laet uit Niel, buur van Vanderplas, staat met haar winkel Greenhouse Flowers al meer dan twintig jaar op de openbare markten. "Normaal moet de stad ons minstens een maand op voorhand een nieuw plan bezorgen. Dat deed ze niet. Ik had hier een dubbele kavel. Dat wordt nu geschrankt, zodat mijn kraam schuiner komt. Dat valt op te lossen. Maar ik vind dit plan niet serieus tegenover de vaste handelaars. Van een bakker hoorde ik dat hij drie meter van zijn kavel verliest. Chaos is het. En dan moet je weten dat ik ook al veel centen kwijt ben door die LEZ. Ik moest een nieuwe wagen kopen."

Het hamburgerkraam van Dirk Koyen moet naar de andere kant van een elektriciteitskast verhuizen. "Dat wordt zwoegen. Ik moet mijn wagen nu afkoppelen en het kraam met de hand vijftien meter ver voortduwen tot op de aangeduide kavel. Zonder hulp lukt dat niet. Ik heb de stad gevraagd om me mijn oude plek terug te geven."

Of Koyen gehoor krijgt, is maar de vraag. Kris Goossenaerts: "We doen dit niet om mensen te pesten. We hebben trouwens overlegd met de bonden van de marktkramers. Mochten we vaststellen dat zich te grote praktische problemen stellen, dan bekijken we het en zoeken we samen naar een oplossing."

Meer nieuws uit Antwerpen

 • Bomen krijgen laatste woord Antwerpen
  ANTWERPEN

  Bomen krijgen laatste woord

  De buurtbewoners van de Charlottalei organiseerden gisteren om 20 uur een wake voor de kastanjebomen die komend weekend gekapt worden. Onder het motto:… Meer
 • Zeven feiten over jarige Brabo Antwerpen
  ANTWERPEN

  Zeven feiten over jarige Brabo

  Brabo, het bekendste beeld in onze stad, is gisteren 130 jaar geworden. De verjaardag passeerde eerder geruisloos maar stadsgids Tanguy Ottomer wist nog… Meer
 • Voorgevel beklad met rode graffiti Antwerpen
  ANTWERPEN

  Voorgevel beklad met rode graffiti

  Voor Anneke Vermeiren en Hugo Martens uit Linkeroever was het gisterenochtend onaangenaam wakker worden. De voorgevel van hun woning in de Jan van Heelulaan… Meer
 • ANTWERPEN

  Man steelt Cent Wafers

  Wesley G. moest zich gisteren verantwoorden voor de rechtbank voor feiten van diefstal. De man had op vier verschillende momenten een kleine diefstal gepleegd:… Meer

Recente foto's uit Antwerpen