ANTWERPEN

OVERLEVENDE BLIKT TERUG OP BOMBARDEMENT OP CINEMA REX

"Dode soldaat redde m'n leven"

Pieter Serrien (met boek) wil dat er werk wordt gemaakt van een nieuw monument. - Laenen
Pieter Serrien (met boek) wil dat er werk wordt gemaakt van een nieuw monument. - Laenen

De bomaanslag op Cinema Rex tijdens WO II is nog steeds de bloedigste in de geschiedenis van Europa. Georges Pinckaers, een van de overlevenden, ging samen met historicus Pieter Serrien (32) terug naar de plaats van de ramp, die langzaamaan dreigt vergeten te worden.

Cinema Rex compleet in puin na het bombardement van 16 december 1944. - KOS
Cinema Rex compleet in puin na het bombardement van 16 december 1944. - KOS

"In de Europese geschiedenis is er geen aanslag geweest die meer dodelijke slachtoffers maakte, maar bijna niemand in Antwerpen kent die geschiedenis nog. Er ligt een haast onzichtbare herdenkingsplaat, die iedereen achteloos voorbijwandelt. Met mijn boek probeer ik deze ramp de aandacht te geven die ze verdient", zegt historicus Pieter Serrien uit Kontich.

In zijn boek 'Elke dag angst' beschrijft Serrien de terreur waarmee Antwerpenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten leven. Vooral de zeven maanden na de bevrijding waren ondraaglijk. Als vergelding voor de bombardementen op Duitse steden liet het Duitse leger dagelijks V1 en V2-bommen op Antwerpen neervallen. Bloedig dieptepunt in die golf van terreur was 16 december 1944, de dag waarop een V2-bom precies op het dak van Cinema Rex terechtkwam.

Minderjarigen

De populaire filmzaal aan De Keyserlei was op dat moment helemaal gevuld. Een duizendtal bezoekers keek er in spanning naar The Plainsman, een klassieke western met Buffalo Bill. Voor 567 van hen betekende het filmbezoek hun plotse dood. 296 van hen waren geallieerde soldaten uit Engeland, Nederland, Canada en de VS. Onder de 271 burgerslachtoffers waren opvallend veel minderjarigen. De gemiddelde leeftijd was 26 jaar. Daarnaast waren er nog 291 gewonden, die vaak met ernstige verwondingen werden afgevoerd.

Nieuw monument

Een van die gewonden was Georges Pinckaers (88) uit Berchem. De 15-jarige Georges, gek op films van Buffalo Bill, ging op die dag met een vriend naar Cinema Rex. "We zaten helemaal achteraan in de zaal. Door de enorme explosie werd ik twintig meter naar voren gekatapulteerd. Boven op mij lag een dode Britse soldaat, die het puin en de brokstukken op zich kreeg. Dat heeft wellicht mijn leven gered. Zes uur na de inslag werd ik door reddingswerkers van onder het puin gehaald", vertelt Georges.

Aan de hand van een tiental ooggetuigen en vele brieven, slaagde Pieter Serrien erin om de bominslag op de Rex te reconstrueren. Een exemplaar van zijn boek gaf hij aan burgemeester Bart De Wever (N-VA), met de vraag of er werk gemaakt kon worden van een echt herdenkingsmonument.

"Bart De Wever heeft het boek gelezen en was zwaar onder de indruk", zegt Serrien. "Op de gemeenteraad heeft hij voorgesteld om een beter monument te laten plaatsen. Daar wordt nu aan gewerkt. Hopelijk is het er al tegen 16 december. Dan herdenken we hier opnieuw de aanslag."

Meer nieuws uit Antwerpen

 • Bomen krijgen laatste woord Antwerpen
  ANTWERPEN

  Bomen krijgen laatste woord

  De buurtbewoners van de Charlottalei organiseerden gisteren om 20 uur een wake voor de kastanjebomen die komend weekend gekapt worden. Onder het motto:… Meer
 • Zeven feiten over jarige Brabo Antwerpen
  ANTWERPEN

  Zeven feiten over jarige Brabo

  Brabo, het bekendste beeld in onze stad, is gisteren 130 jaar geworden. De verjaardag passeerde eerder geruisloos maar stadsgids Tanguy Ottomer wist nog… Meer
 • Voorgevel beklad met rode graffiti Antwerpen
  ANTWERPEN

  Voorgevel beklad met rode graffiti

  Voor Anneke Vermeiren en Hugo Martens uit Linkeroever was het gisterenochtend onaangenaam wakker worden. De voorgevel van hun woning in de Jan van Heelulaan… Meer
 • ANTWERPEN

  Man steelt Cent Wafers

  Wesley G. moest zich gisteren verantwoorden voor de rechtbank voor feiten van diefstal. De man had op vier verschillende momenten een kleine diefstal gepleegd:… Meer

Recente foto's uit Antwerpen