EREMBODEGEM

HERMAN BOEL HEEFT BOEK MET 333 LEUKE WEETJES KLAAR

"Geen survivalgids geschreven"

Herman Boel met zijn boekenreeks. Zijn eerste drie gingen vlot over toonbank. - Foto Rutger Lievens
Herman Boel met zijn boekenreeks. Zijn eerste drie gingen vlot over toonbank. - Foto Rutger Lievens

Weetjesgoeroe Herman Boel (45) heeft met '333 tips die je leven (misschien) kunnen redden' het nieuwste deel in zijn weetjesreeks klaar. Van de drie eerste boeken werden er alles samen 28.000 exemplaren verkocht en het zijn stuk voor stuk bestsellers. Het werk van Boel werd zelfs in het Chinees vertaald. "Dit boek is geen survivalwerk geworden, dat wou ik niet. Maar wanneer je eens tien minuten tijd hebt, sla je het open en ben je weer wat weetjes rijker."

In 2013 kwam '666 leugens die iedereen gelooft' uit en het boek werd een enorm succes. "Het is ondertussen al aan zijn twaalfde druk toe en er zijn 15.000 exemplaren van verkocht. Het is ondertussen in het Chinees vertaald", zegt Herman Boel. "'555 feiten waar je helemaal niets aan hebt' volgde een jaar later en daarvan zijn er nu 8.000 boeken van verkocht. Van '444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd' gingen er 5.200 over de toonbank. Van '333 tips die je leven (misschien) kunnen redden' zullen er in de eerste druk 4.000 exemplaren geprint worden", zegt hij. Het zijn stuk voor stuk bestsellers. "Bij non-fictie is een boek dat 2.500 exemplaren verkoopt een bestseller."

Thailand

Het aantal weetjes vermindert bij elk boek, toch blijft het aantal pagina's hetzelfde, ongeveer 250 bladzijden. "Dat betekent dat elk weetje steeds meer uitleg krijgt. Voor mij betekent het net meer schrijf- en opzoekingswerk. Vandaar dat dit boek toch het moeilijkste was", zegt Herman Boel. "Ik vind mijn weetjes echt overal. Televisie, de krant, het internet. Zo staat er een weetje in het boek over Thailand, dat je er in de gevangenis kan belanden door op geld te staan. Dat komt omdat de afbeelding van het staatshoofd op het geld staat afgebeeld. Ik vond dat weetje via een blog van een expat die in Thailand werkte en via zijn blog zijn cultuurshock beschrijft. Als je dat leest moet je dat natuurlijk dubbelchecken, maar er bleken inderdaad al mensen voor opgepakt." Zijn vier boeken samen bevatten nu 1.998 tips en weetjes. "Het zou mooi zijn om ze allemaal eens te bundelen en er nog twee bij te doen, dan heb ik er 2.000. Dat moet ik eens bespreken met de uitgeverij", zegt Herman. Of er nog een vijfde boek komt, dat staat nog niet vast. '333 tips die je leven (misschien) kunnen redden' ligt vanaf 19 april in de boekhandel en kost 14,99 euro.

10 tips die je leven (misschien) kunnen redden

1) Hoed je voor selfies

"Een selfie maken is soms levensgevaarlijk. In 2015 stierven ten minste twaalf mensen toen ze een selfie maakten, terwijl er maar acht stierven door een aanval van haaien."

2) Vermijd beestjes in je espressomachine

"Onderzoekers namen tien espressomachines onder de loep en in het bijzonder het opvangbakje waar vaak de laatste druppels koffie in vallen. In negen van de tien toestellen bleken bacteriën van het geslacht enterococcus te zitten, die ook in menselijke darmen voorkomen."

3) Voorspel het weer met je bakje troost

"Kijk naar de bellen die zich aan het oppervlak vormen. Als de bellen vrij snel naar de kant van het kopje gaan, dan is dat een positief teken: de volgende twaalf uur zal het goed weer zijn."

4) Eet met je gezin

"Onderzoek toont aan dat kinderen uit gezinnen die heel regelmatig samen gezond eten, betere resultaten halen op school, gezondere relaties hebben en vaker uit de problemen blijven."

5) Leer een tweede taal

"Eentalige mensen blijken uit wetenschappelijk onderzoek vatbaarder te zijn voor dementie dan mensen die twee of meer talen spreken."

6) Noem niet elke baby mooi

"In landen zoals Rusland, Mongolië en Afghanistan staat het volgens de lokale bevolking namelijk vast dat als je een baby onder complimentjes bedelft, die tot groot ongeluk zullen leiden."

7) Neem een gasmasker mee naar het Kivumeer

Onder het Kivumeer op de grens van Rwanda en de Democratische Republiek Congo zit maar liefst 300 kubieke kilometer koolstofdioxide en 60 kubieke kilometer methaan. Mochten ze vrijkomen, dan zouden de gevolgen niet te overzien zijn."

8) Bezoek een Oekraïner niet op 14 januari

"In Oekraïne zijn de meeste gelovigen Russisch-orthodox en valt het Nieuwjaar op 13 januari. De bijgelovige Oekraïners staan erop dat de eerste bezoeker in hun huis of appartement die ochtend een man is. Als dat het geval is, wordt het nieuwe jaar een succes."

9) Imiteer geen vogels

"De Franse ornitholoog Marius Giraud oefende uren om vogels perfect na te bootsen. Toen hij tevreden was over zijn imitaties, wilde hij observeren hoe de echte vogels zouden reageren. Tot een jager hem neerknalde, in de overtuiging dat hij een lekker vogeltje had geschoten."

10) Zo overleef je een terroristische aanslag

"Loop weg en laat je bezittingen achter. Die kunnen nooit zo belangrijk zijn als je eigen leven en als je ze meesleurt, houden ze je op", zegt Herman. "Verwittig ook zo snel mogelijk de orde- en hulpdiensten via het Europese noodnummer 112." (RLA)

Meer nieuws uit Aalst